Sumele desemnării procentuale se transferă la unul din conturile bancare curente ale beneficiarului, deschis în monedă națională, conform informației din Registrul conturilor de plăți și bancare ale persoanelor fizice și juridice, gestionat de Serviciul Fiscal de Stat. Totodată, în cazul în care beneficiarul desemnării procentuale nu va prezenta SFS, până la 10 decembrie a anului în care a avut loc desemnarea, datele bancare la care urmează a fi transferate respectivele sume, autoritatea fiscală va fi în drept să nu valideze desemnarea procentuală efectuată pentru acest beneficiar.
Ministerul Finanțelor propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern ce vizează modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1286/2016, prin care a fost aprobat Regulamentul cu privire la mecanismul desemnării procentuale. Opiniile și propunerile părților interesate pot fi plasate aici, termenul-limită fiind stabilit pentru data de 9 februarie 2024.
Având în vedere că, pentru ca desemnarea să fie validată, persoană fizică nu trebuie să aibă datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare, în Regulament sunt incluse precizări în acest sens. Astfel, la depunerea Declarației CET18, persoana fizică are posibilitatea să verifice de sine stătător informația privind existența/lipsa datoriilor la buget privind impozitul pe venit în SIA „Contul curent al contribuabilului”, ,,Portalul guvernamental al cetățeanului și al unităților de drept” și pe pagina web oficială a SFS.
Totodată, datorită aplicării metodelor automatizate de raportare electronica, perioada de procesare și validare a declarațiilor prin care se efectuează desemnarea necesită mai puțin timp, fapt care permite revizuirea termenelor în care SFS întreprinde acțiunile stabilite pentru finalizarea proceselor (analiza cererilor; prezenarea Ministerului Finanţelor a borderoul beneficiarilor desemnării procentuale, cu indicarea sumelor de desemnare procentuală pentru fiecare beneficiar; publicarea raportului statistic etc.).
Modificările propuse au drept scop și simplificarea activității beneficiarilor desemnării. Aceștia nu vor mai vor notifica Agenției Servicii Publice (ASP) modificarea denumirii, sediului, codului fiscal, contului bancar, precum şi datele privind radierea din Registrul de stat al persoanelor juridice și nu vor prezenta extrasul privind deschiderea contului în instituția financiară.
Este propusă și perfectarea de către ASP a listelor separate ale beneficiarilor desemnării – pentru organizațiile necomerciale și pentru cultele religioase, beneficiarii fiind enumerați în ordine alfabetică (cu indicarea denumirii complete, numărului de identificare de stat și a adresei juridice).
Prevederile documentului urmează să intre în vigoare din data publicării în MO, reieșind din faptul că, acesta are drept scop ajustarea prevederilor legale inferioare cu cele superioare, menționează autorii în nota proiectului.
Lista beneficiarilor desemnării procentuale pentru anul 2024 poate fi consultată aici.
Rezultatele desemnării procentuale în anul 2023 pot fi vizualizate aici.