SFS: în anul 2023 organul de urmărire penală a pornit 61 cauze penale
30.01.2024

Deși Serviciul Fiscal de Stat se axează pe sporirea gradului conformării fiscale a contribuabililor și asigurarea aplicării corecte și uniforme a legislației fiscale în Republica Moldova, una din prioritățile constante ale instituției rămâne prevenirea și combaterea economiei tenebre, a evaziunii fiscale, precum și identificarea practicilor frauduloase în domeniu fiscal.

 

În context, pe parcursul anului 2023 organul de urmărire penală al SFS a pornit 61 cauze penale dintre care:

  • 28 cauze penale în baza art. 244 „Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor” din Codul penal
  • 6 cauze penale în baza art. 2441 „Evaziunea fiscală a persoanelor fizice” din Codul penal
  • 5 cauze penale în baza art. 251 „Însușirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege, tăinuirea bunurilor gajate, înghețate, luate în leasing, sechestrate
  • 19 cauze penale în baza art. 252 „Insolvabilitatea intenționată” din Codul penal

 

În perioada de referință, opt cauze penale au fost expediate în instanța de judecată. Concomitent, pe cauzele penale aflate în gestiune au fost aplicate sechestre pe bunuri mobile și imobile în valoare totală de circa 13,34 mil. lei.
 

Autoritatea fiscală recomandă tuturor contribuabililor să se conformeze voluntar la respectarea prevederilor legislației fiscale în vigoare prin onorarea obligațiilor față de buget în termen și în volum deplin.