Contractul de cesiune de creanţă asupra bunului imobil: aspecte juridice, contabile şi fiscale

ÎNTREBARE: Entitatea „Beton” SRL comercializează producţia sa companiei de constricţii „Constrnew” SRL. Din lipsă de mijloace financiare, „Constrnew” SRL îşi stinge datoriile pentru betonul procurat, oferind apartamente aflate în construcţie, care se transmit entităţii „Beton” SRL în baza contractelor de vânzare-cumpărare autentificate notarial.

 

La rândul său, entitatea „Beton” SRL cesionează apartamentele respective persoanelor fizice până la darea în exploatare a blocului respectiv.

 

În contextul situaţiei descrise, solicităm răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Prevederile căror acte legislative şi normative reglementează tranzacţiile dintre entitatea „Beton” SRL, compania de construcţii „Constrnew” SRL şi persoana fizică care procură apartamentul?

2. În legătură cu faptul că compania de construcţii „Constrnew” SRL nu eliberează factura fiscală pentru apartamentul aflat în construcţie, poate oare entitatea „Beton” SRL să contabilizeze obiectul respectiv doar în baza contractului de vânzare-cumpărare?

3. Când trebuie întocmită declaraţia de compensare a datoriilor şi creanţelor reciproce dintre „Beton” SRL şi „Constrnew” SRL: până la darea în exploatare a blocului locativ (la data onorării obligaţiei totale aferente apartamentului procurat) sau după darea în exploatare a acestuia?

4. Care sunt aspectele contabile şi fiscale aferente operaţiunilor economice sus-menţionate?

Ты еще не подписался?    Создать аккаунт