Aplicarea măsurilor restrictive internaționale: raportarea fondurilor și resurselor economice
02.02.2024

Formularul de raportare a fondurilor și resurselor economice care cad sub incidența Legii nr. 25/2016 urmează a fi aprobat de Serviciul Fiscal de Stat prin ordin, proiectul acestuia fiind propus pentru consultări publice de respectiva autoritate. Subiecți ai raportării sunt stabilite 26 de tipuri de entități, care vor prezenta informația ce vizează 30 tupuri de activității sau tranzacții, în cadrul cărora au fost identificate fondurile și resursele economice ale subiecților față de care se aplică măsurile restrictive internaționale.

 

Potrivit legii prenotate, SFS este autoritarea publică competentă în contextul punerii în aplicare a acestor măsuri, și anume în cazul blocării fondurilor sau resurselor economice. Entitățile raportoare, aplicând măsurile de precauție privind clienții pentru a stabili dacă o tranzacție include subiecți ai restricțiilor, persoane asociate acestora sau implică bunuri vizate, la depistarea acestora sunt obligate să transmită de îndată informația ce include date privind persoanele, contractele și conturile implicate, precum și descrierea și valoarea totală a bunurilor în adresa SFS.

 

Având în vedere că, mecanismul și modelul de raportare urmează a fi stabilite prin ordinul directorului autorității fiscale, SFS a elaborat proiectul acestuia.

 

Părțile interesate pot prezenta propunerile și obiecțiile asupra documentului până la data de 9 februarie 2024.