Femeile gravide, femeile care au născut de curând și cele care alăptează, pot să desfășoare munca de noapte, în zilele de repaus și în zilele de sărbătoare nelucrătoare doar din propria inițiativă, în baza unei cereri scrise, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de către instituția medico-sanitară pe a cărei listă este înregistrată, și de comun acord cu angajatorul.
Prevederea este inclusă în proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative, care vizează Codul muncii (CM) și Codul Contravențional (CC). Documentul este elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și urmează a fi aprobat astăzi, 14 februarie, de Guvern.
Amintim, la momentul de față CM interzice expres atragerea femeilor menționate supra la munca de noapte, iar la cererea acestora angajatorul este obligat să stabilească ziua sau săptămâna de muncă parţială.
Proiectul prevede și dreptul minorilor la încheierea unui contract individual de muncă de la vârsta de 15 ani (cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali), pentru exercitarea de munci ușoare. Noțiunea de asemenea urmează a fi inclusă în CM și definește munca ușoară drept ceea care, prin natura proprie sarcinilor pe care le presupun și a condițiilor specifice în care acestea sunt efectuate nu pot aduce atingere securității, sănătății sau dezvoltării copiilor și nu sunt de natură să aducă atingere instruirii și pregătirii profesionale ale acestora.
Se propune și includerea în CM a posibilității de exprimare acordulului sau a refuzului salariatului de a presta munca suplimentară atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic (cu utilizarea semnăturii electronice avansate), până la momentul atragerii efective la muncă suplimentară.
Va fi extinsă și aplicarea sancțiunilor pentru utilizarea muncii nedeclarate. Dacă în prezent aceasta se sancţionează pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la 60 la 90 UC aplicată persoanei fizice, de la 150 la 210 UC – aplicată persoanei cu funcţie de răspundere și cu amendă de la 210 la 300 UC aplicată persoanei juridice, după aprobarea modificărilor contravenții mai aspre vor fi aplicate în cazul utilizării muncii „la negru” a minorilor (în funcție de statutul persoanei, de la 120 până la 400 UC), iar în cazul depistării muncii nedeclarate prestate de două și mai multe personae amend ava constitui de la 210 până la 1500 UC.
Potrivit proiectului, prevederile legii ce urmează a fi aprobată de Parlament vor fi puse în aplicare peste șase luni din data publicării acesteia.