Serviciul Fiscal de Stat a elaborat și a publicat pe pagina oficială a autorității Manualul operațional în domeniul recuperării creanțelor. Acesta va servi drept suport atât metodologic, cât și practic, subdiviziunilor competente de recuperarea creanțelor din cadrul SFS în vederea aplicării uniforme a măsurilor de asigurare și executare silită, precum și în scopul diminuării cantitative a restanțelor la buget.
În document sunt stabilite acțiunile, concecutuvitatea acestora, drepturile și obligațiile autorității fiscale, a funcționarilor SFS în cadrul controalelor și vizitelor fiscale pentru scopurile determinate în Manual.
Astfel, sunt expres determinate măsurile de recuperare a restanțelor (încasarea mijloacelor bănești; sechestrul drept măsură de asigurare și de executare silită; modul de efectuare a inventarierii bunurilor sechestrate; urmărirea datoriei debitoare; suspendarea operațiunilor la conturile de decontări etc.). Totodată, Manualul prevede și modul de contestare a acțiunilor de executare silită și situațiile de imposibilitate a executării acesteia, de inițiere și desfășurare a procedurii de insolvabilitate, de stingere prin scădere și luarea la evidență specială a obligației fiscale.
Deși legislația fiscală prevede că, sunt pasibile de sechestrare toate bunurile care sunt proprietate a contribuabilului, indiferent de locul aflării lor, sunt stabilite și excepții, lista bunurilor asupra cărora nu se aplică sechestrul fiind prezentată în Manual (produsele agricole perisabile (cu indicarea acestora), produsele alimentare, bunurile gajate până la momentul sechestrării și cele sechestrate de alte autorități publice, cele personale ale persoanei fizice etc.).
În opinia noastră, Manualul urmează a fi examinat nu doar de funcționarii fiscali, dar și de contribuabilii vizați în acest document.