La finele anului calendaristic angajatorul va informa salariatul în scris (pe suport de hârtie sau în format electronic) despre soldul zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite, termenul de expirare a acestora, precum și solicită utilizarea zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord.
Proiectul de lege ce prevede actualizarea cadrului normativ aferent managementului resurselor umane a fost elaborat de Cancelaria de Stat și a obținut avizul Guvernului, la momentul de față fiind inclus pe agenda Parlamentului. Scopul documentului este responsabilizarea angajatorului și a salariaților privind acordarea și utilizarea concediilor de odihnă anual, în special în situația în care s-a creat o povară financiară pentru autoritățile publice, fiind determinată de achitarea concediului nefolosit acumulat pe parcursul anilor fără acoperire financiară, problema fiind acutizată și în contextul majorărilor salariale recent aprobate, constată autorii proiectului. Întervenții sunt propuse în 15 acte normative, inclusiv în Codul muncii.
Informarea angajatului va fi asigurată în cazul în care, din motive întemeiate confirmate documentar, salariatul nu poate folosi concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv. Astfel, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă nefolosit într-o perioadă de cel mult 2 ani începând cu anul următor celui în care dă dreptul la concediul de odihnă anual.
Potrivit notei proiectului, în rezultatul examinării bunelor practici ale statelor membre ale UE se constată că, marea majoritate dintre acestea stabilesc norme referitoare la pierderea dreptului la concediu anual plătit la expirarea unei perioade de referință sau a unei perioade de report. Acest drept se poate stinge la sfârşitul perioadei de referință doar dacă salariatul a refuzat să îşi ia concediu, în pofida inițiativei angajatorului de a i-l oferi, iar pe de altă parte, dreptul la concediu nu se poate stinge la sfârșitul perioadei de referință dacă angajatorul nu a acordat salariatului concediul de odihnă la care acesta era îndreptățit.
Autorii preconizează punerea în aplicare a noilor prevederi din 15 martie 2024. Totodată, zilele de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a legii vor fi utilizate până la 31 decembrie 2029, separat de zilele de concediu de odihnă anual, în baza unui orar anual elaborat de angajator, de comun acord cu salariatul, ținându-se cont de necesitatea asigurării bunei funcționări a unității.
Angajatorul are obligația de a lua măsurile necesare pentru ca salariații să folosească zilele de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite conform orarului elaborat. Zilele concediului de odihnă anual acumulate/nefolosite după expirarea termenului indicat se consideră stinse, cu respectarea prevederilor art. 119 alin. (1) din CM1.
_______________________________
1 Codul muncii, art. 119. Compensarea concediilor de odihnă anuale nefolosite
(1) În caz de suspendare (art.76 lit.e) şi m), art.77 lit.d) şi e) şi art.78 alin.(1) lit.a) şi d)) sau încetare a contractului individual de muncă, salariatul are dreptul la compensarea tuturor concediilor de odihnă anuale nefolosite.