Codul muncii: extinderea temeiurilor pentru încheierea CIM pe durată determinată
27.02.2024

Încă un temei legal pentru încheierea contractului individual de muncă (CIM) pe durată determinată va fi inclus în Codul muncii (CM). Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative, care a fost elaborat de Cancelaria de Stat, este înregistrat în Parlament.

 

Astfel, angajatorii vor fi în drept să perfecteze CIM pe un anumit termen cu refugiații care se angajează în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova pentru perioada îndeplinirii unor lucrări cu caracter temporar sau permanent (completările vizează art. 55 din Cod).

 

Amintim, CIM poate fi încheiat şi pe o durată determinată, ce nu depăşeşte 5 ani, cu indicarea temeiul legal al încheierii acestuia pentru un anumit termen. Totodată, în cazul în care Inspectoratul de Stat al Muncii constată lipsa acestor temeiuri, CIM se consideră încheiat pe durată nedeterminată (art.54 din CM).

 

Încă o prevedere inclusă în proiect vizează încheierea CIM pe durată determinată sau prelungirea acestuia doar atunci când stabilirea unui raport de muncă permanent nu este posibilă din motive obiective. Sub incidența acestor prevederi vor cădea și contractele încheiate atât cu refugiații angajați în câmpul muncii pe teritoriul RM, cât și cu cetățenii străini care obțin statutul de angajați, cu excepția străinilor cu drept de ședere permanentă sau provizorie pentru reîntregirea familiei.

 

Alte propuneri incluse în document au fost prezentate de publicația noastră anterior și pot fi consultate aici.