Examenele medicale obligatorii: atribuțiile angajatorului
06.03.2024

Atât responsabilitatea, cât și costurile pentru organizarea examenelor medicale obligatorii a lucrătorilor vor fi suportate de către angajator, prevede Hotărârea Guvernului nr.1079 din 27 decembrie 2023, publicată ieri, 5 martie, în MO.

 

Prin acest act normativ au fost aprobare două documente:

  • Regulamentul sanitar cu privire la supravegherea sănătăţii lucrătorilor și
  • Regulamentul sanitar cu privire la examenele medicale obligatorii a lucrătorilor în scopul prevenirii  bolilor transmisibile.

 

Astfel, la angajare în câmpul muncii persoana care solicită a fi angajată va suporta cheltuielile pentru efectuarea examenului medical, acestea fiin compensate de către angajator în termen de până la o lună după angajarea lucrătorului. Examenele medicale ulterioare (periodice și la reluarea activității) vor fi acoperite direct de către angajator. Supravegherea sănătăţii angajaților este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii sau cu competență în respectivul domeniu.

 

Potrivit primului Regulament, angajatorul este obligat să identifice factorii de risc profesional la care sunt expuși lucrătorii; să contracteze o instituție medicală pentru efectuarea examenelor medicale; să asigure mijloacele financiare și condițiile efectuării examenelor medicale fără a implica lucrătorii în costurile aferente etc., precum și să completeze fișele1 necesare, modelele acestora fiind anexe la Regulament. Acestea vor fi păstrate pe perioada de acțiune a contractului individual de muncă (CIM) și pe durata a cel puțin  5 ani de la încetarea CIM, precum și de 40 de ani de la încetarea CIM în cazul expunerii profesionale la factori de risc cu efect cancerigen. La expirarea acestor perioade și în cazul în care angajatorul își încetează activitatea, documentele menționate sunt transmise arhivei teritoriale.

 

Alte prevederi ale Regulamentelor pot fi consultate în MO nr. 89-92 din 5 martie 2024. Menționăm, acestea stabilesc că, pentru nerespectarea prevederilor aprobate, angajatorii și lucrătorii poartă răspundere disciplinară, administrativă și penală, conform legii.

 

Noile prevederi vor fi puse în aplicare peste 30 de zile din data publicării.

__________________________________________

1Fișa de solicitare a examenului medical

Fișa de evaluare a factorilor de risc profesional

Lista nominală a lucrătorilor trimiși la examen medical profilactic.