Regulamentul de apreciere sau actualizare a valorii imobilelor în scopul impozitării
13.03.2024

Identificarea bunurilor imobile a căror valoare de inventariere urmează a fi apreciată sau actualizată din raza teritoriului administrat al primăriei; aprecierea sau actualizarea valorii acestora; calcularea/determinarea costului bunurilor imobile în scopul impozitării și transmiterea rezultatelor Serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriei sunt principalele atribuții ale Comisiei de inventariere. Prevederea este inclusă în proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 827/2020 cu privire la evaluarea și reevaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării, care urmează a fi completată cu Regulamentul privind aprecierea sau actualizarea valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării. Documentul va fi examinat astăzi, 13 martie, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

 

Proiectul a fost elaborat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru (AGCC) și, potrivit autorilor, va deveni un mecanism temporar și tranzitoriu pentru localitățile rurale unde nu a fost executată evaluarea masivă de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate în scopul impozitării și se va aplica bunurilor imobile (cu excepția terenurilor) deținute de persoanele fizice care nu sunt înregistrate în calitate de întreprinzător.

 

Noul regulament stabilește procesul de apreciere sau actualizare a valorii de inventariere, sursele de colectare a datelor de piață, caracteristicile care au influență asupra valorii imobilului, modul de soluționare a litigiilor etc.

 

Amintim, pe data de 13 decembrie a intrat în vigoare Legea nr. 349/2023 pentru modificarea unor acte normative, care stabilește că de elaborarea politicii statului în domeniul evaluării și reevaluării bunurilor imobile devine AGCC.