Plasarea sub orice regim vamal a unor piese uzate va fi interzisă
19.03.2024

Serviciul Vamal intenționează să interzică introducerea și plasarea sub orice regim vamal a părților și a accesoriilor uzate pentru autovehicule, componente ale sistemului de frânare și de direcție. Proiectul ordinului autorității este propus pentru consultări publice, care se vor încheia pe data de 20 martie 2024.

 

Astfel, documentul vine cu impunerea restricțiilor asupra anumitor piese uzate apribuite la poziția tarifară1 ex.8708 (frâne şi servofrâne (saboți, segment, disc); părţi ale acestora (plăci, tamburi, cilindri de frână, garnituri de frână montate, rezervoare pentru frâne hidraulice, cablul frânei de mână, etriere, manetă frână de parcare, pedală de frânare etc.), precum și volane, coloane şi cutii de direcţie; părţi ale acestora (axele volantului, tuburi de comandă, biele și manete de direcție, barele de cuplare, cutiile, carcasele și cremalierele; mecanismele de servodirecție etc.).

 

Autorii documentului precizează că, „ex.” adăugat în fața poziției tarifare indică că sunt interzise introducerii și plasării sub orice regim vamal exclusiv mărfurile descrise.

 

Totodată, proiectul stabilește că introducerea și vămuirea altor părți și accesorii uzate de către operatorii economici va avea loc pe principii generale stabilite de legislația vamală în vigoare. În cazul persoanelor fizice, aceeași operațiune va fi efectuată prin declarare (completarea declarației vamale a călătorului).

 

La descrierea mărfurilor în respective declarație sau în Chitanța de percepere a drepturilor de import și export se va indica marca, modelul și anul producerii autovehiculului pentru care se introduc părțile și accesoriile uzate, precum și sistemul autovehiculului în care acestea urmează a fi utilizate (de exemplu, aripă auto fostă în folosință, parte a caroseriei; radiator auto fost în folosință, parte a sistemului de răcire al motorului sau a sistemului de climatizare al autovehiculului etc.), prevede anexa nr.2 la proiect.

 

Propunerile și obiecțiile asupra documentului pot fi prezentate de părțile interesate în adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului (e-mail: daniela.furtuna@customs.gov.md, număr de telefon (022) 574-284 sau la adresa: MD-2065, mun. Chisinau, str. Nicolae Starostenco, 30).