Certificatul medical: modul de eliberare poate fi modificat
20.03.2024

Modul de eliberare a certificatului de concediu medical poate fi modificat. Ministerul Sănătății anunță inițierea elaborării proiectului hotărârii Executivului cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 469/2005 și solicită implicarea tuturor subiecților interesați prin prezentarea opiniilor și propunerilor.

 

Termenul-limită de înaintare a acestora este stabilit pentru data de 26 iunie 2024. Contactele persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Gherasim Silvia (Consultant principal - Secția politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare) Tel . 022-268-859 / E-mail : silvia.gherasim(at)ms.gov.md.

 

Amintim, certificatul de concediu medical este un formular-tip unic ce confirmă dreptul de acordare persoanelor asigurate a concediilor sociale plătite (medical; de maternitate; pentru salariaţii care au adoptat copii nou-născuţi sau i-au luat sub tutelă). La momentul de față certificatul se eliberează pentru prezentare la locul de muncă, iar datele din certificat se transmit electronic prin intermediul conexiunilor intersistemice securizate în adresa CNAS în scopul stabilirii și plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă.

 

Intervențiile sunt preconizate în contextul ultimelor modificări operate în legislație. Aici recomandăm să examinați articolul «Медицинский отпуск: ответы на частые вопросы», publicat în revista „Contabilitate și audit” nr. 2/2024.