Actualizarea Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli
20.03.2024

Amendamentul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (adaptarea cadrului normativ pentru a permite digitalizarea serviciilor G2B) vine cu noi reglementări și la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli (în continuare – Program), aprobat prin Legea nr.337/2022. Documentul are drept scop majorarea numărului de beneficiari ai Programului va fi examinat în ședința Guvernului de astăzi, 20 martie.

 

Potrivit avizului elaborat de Executiv, deși pct. 2 al amendamentului excede domeniul de reglementare al proiectului legii și ar fi rezonabilă promovarea acestuia printr-o inițiativă legislativă separată, se propune includerea prevederilor ce vizează  Programul drept un articol suplimentar (art. IV) în proiect.

 

Astfel, pentru înlăturarea unor coliziuni juridice care nu permiteau atingerea în plină măsura a scopului Legii nr. 337/2022, autorul amendamentului propune o nouă redacție a art. 2 lit. a) din legea prenotată. Potrivit acesteia, eligibile pentru Program ar putea fi considerate întreprinderile pentru care nu mai puțin de 95% din activitatea desfășurată pe parcursul anului 2022 în cazul solicitării rambursării TVA pentru perioada stabilită1 la art. 6 lit. a) sau pe parcursul anului 2023 în cazul solicitării rambursării TVA pentru perioada stabilită la art. 6 lit. b) reprezintă una sau mai multe dintre activitățile stipulate în grupele 01.1–01.6 din CAEM.

 

Totodată, este preconizat că, suma totală rambursată pentru perioada stabilită la art. 6 lit. a) nu poate depăși suma TVA destinată deducerii pentru perioada fiscală ulterioară reflectată în declaraţia privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2022, iar pentru perioada stabilită la art. 6 lit. b) nu poate depăși suma TVA destinată deducerii pentru perioada fiscală ulterioară reflectată în declaraţia privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2023.

 

Amintim, potrivit normelor în vigoare suma totală rambursată pentru perioada Programului nu poate depăși suma TVA destinată deducerii pentru perioada fiscală ulterioară reflectată în declarația privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2022.

 

Menționăm, amendamentul a fost înaintat în procesul examinării și pregătirii proiectului pentru lectura II. Acesta este inclus pe ordinea ședinței Parlamentului din 21 martie 2024.

_____________________________________

1 Legea nr. 337/2024, art.6 Perioada de rambursare a TVA

Rambursarea TVA se efectuează pentru perioadele fiscale începând cu:

a) luna aprilie 2022 și până în luna iunie 2023 inclusiv;

b) luna iulie 2023 și până în luna iunie 2024 inclusiv.