Deținătorii terenurilor cu destinație agricolă ar putea fi exonerați de plata primelor AOAM
20.03.2024

Din Categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual (anexa nr.2 la Legea nr. 1593/2002), ar putea fi excluși proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract.

 

Prevederea este obiectul proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 1593/2002. Potrivit autorilor, cu condiția că deținătorii respectivelor terenuri nu fac parte, concomitent, din alte categorii de persoane obligate să se asigure individual în sistemul FAOAM, aceștia vor fi exonerați de plata primei anuale în sumă fixă.

 

Astfel, în nota proiectului se menționează că, deținătorii de terenuri cu destinație agricolă din categoria celor plecate peste hotarele țării, care fac dovada aflării peste hotare o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar, dar și persoanele ce au atins vârsta de pensionare nu vor mai fi plătitori ai respectivelor prime.

 

Punerea în aplicare a prevederilor legii ce urmează a fi aprobată de Parlament este preconizată la data publicării acesteia in MO.

 

Amintim, potrivit Legii nr. 420/2023, prin care au fost aprobate fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2024, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru deținătorii de terenuri agricole a fost stabilită în cuantum de 1014 lei.