Controlul de stat: proceduri clare de contestare a proceselor-verbale
11.04.2024

Numărul de persoane/unități preluate din clasamentul acestora în funcţie de punctajul individual de risc estimat ce vor fi incluse în planul anual al controalelor se raportează la capacitățile instituționale, atât ale subdiviziunii responsabile de domeniul pentru care s-a făcut clasamentul, cât și ale organului de control în general, precum și la numărul maxim potențial de persoane/ unități care pot fi supuse controalelor de către toate subdiviziunile organului de control.

 

Totodată, până la aprobarea planului de control anual, prioritatea și ordinea persoanelor poate fi revizuită și modificată dacă aceasta o impun particularitățile sezoniere într-un domeniu de control, resursele disponibile, graficul de lucru al organului de control pe parcursul anului și de alte circumstanțe relevante.

 

Prevederile sunt incluse în proiectul hotărârii de Guvern, prin care se propune modificarea a patru acte normative1 în domeniul controlului de stat, inclusiv privind organizarea și funcționarea Consiliului național și a Consiliilor pentru soluționarea disputelor.

 

Documentul a fost examinat în ședința secretarilor de stat din 8 aprilie și este considerat ca fiind anunțat pregătit pentru inițierea procedurii de avizare/expertizare și consultare publică.

 

Intervențiile vin să stabilească proceduri clare de contestare a proceselor-verbale de control și a celui contravențional emise în urma efectuării controlului de stat, precum și a acțiunilor organului de control întreprinse în cadrul efectuării verificărilor. Scopul modificărilor este diminuarea presiunii asupra mediului de afaceri, reducerea cheltuielilor pentru efectuarea controlului de stat și simplificarea procedurilor aferente, inclusiv prin posibilitatea examinării cererii prealabile (cu excepția constatării faptei contravenționale și planului de remediere din procesul-verbal de control) în cadrul Consiliului pentru soluționarea disputelor. 

 

Și formularele documentelor aferente controalelor vor fi expuse în redacție nouă (anexele la Regulamentul aprobat prin HG nr.464/2018). Potrivit proiectului, la constatarea unei contravenții în cadrul efectuării controlului de stat, inspectorul va bifa rubrica din procesul-verbal cu privire la constatarea contravenției, iar după semnarea procesului-verbal de control, acesta va exporta informația cu privire la constatarea contravenției în Registrul de stat al contravențiilor, procesul-verbal contravențional fiind generat în mod automatizat, prin interconexiunea sistemelor informaționale. Modificarea va permite evitarea situațiilor în care instanțele de judecată încetează procesele contravenționale pornite din cauza lipsei datelor informației necesare (locul încheierii procesului-verbal, sediul contravenientului, drepturile și obligațiile acestuia etc.).

 

Pe măsura promovării proiectului, publicația noastră va reveni cu detalii suplimentare.

__________________________________________

1 Hotărârea Guvernului nr. 379/2018 cu privire la controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor

Hotărârea Guvernului nr. 380/2018 cu privire la aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea Consiliului pentru soluționarea disputelor în cadrul organelor de control

Hotărârea Guvernului nr. 464/2018 cu privire la aprobarea Regulamentului privind ținerea Registrului de stat al controalelor

Hotărârea Guvernului nr. 135/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Consiliului național de soluționare a disputelor în domeniul controlului de stat