Prin Hotărârea nr.5/2022 Curtea Constituțională a declarat neconstituțională omisiunea art. 32 din Legea insolvabilității nr. 149/2012 de a reglementa un mecanism pentru recuperarea cheltuielilor efectuate în avans şi pentru încasarea remunerației administratorului provizoriu în situația în care în patrimoniul debitorului nu există bunuri, iar membrilor organelor de conducere nu le este imputabilă apariția stării de insolvabilitate a debitorului.
Pentru soluționarea acestui vid legislativ, dar și a altor incertitudini identificate în Legea nr. 149/2012, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a elaborat proiectul de modificare a respectivei legi, documentul fiind propus pentru consultări publice.
Amintim, la momentul de față alin. (2) din art.32 din legea prenotată stabilește că, în cazul în care în patrimoniul debitorului nu există bunuri ori acestea sunt insuficiente pentru a se acoperi cheltuielile procesului de insolvabilitate, remunerarea administratorului provizoriu şi acoperirea cheltuielilor efectuate de acesta în perioada de observare a debitorului le suportă membrii organelor de conducere şi asociaţii, acţionarii sau membrii debitorului, în mod solidar.
Astfel, ținând cont de observațiile CC, autorii proiectului propun ca obligația de achitare a remunerației administratorului provizoriu şi acoperirea cheltuielilor efectuate de acesta în perioada de observare a debitorului să fie trecută în sarcina membrilor organelor de conducere ale debitorului, care nu și-au exercitat obligaţia de a depune cererea introductivă, acţionarii sau membrii debitorului fiind exonerați de această obligație.
Totodată, de rând cu creditorii și administratorul insolvabilității/lichidatorul, dreptul de a contesta în instanța de insolvabilitate hotărârea comitetului creditorilor va fi oferită și reprezentantului debitorului. Este propusă și modificarea termenului de contestare – în loc de 5 zile de la adoptarea respectivei hotărâri în 5 zile de la data în care a luat cunoștință de procesul-verbal al ședinței comitetului creditorilor.
Urmează a fi reduși și termenii de adoptare a hotărârilor de intentare a procesului de insolvabilitate (de la 20 de zile până la 5 zile); de trimitere în termen de 5 zile a actelor instanței superioare în vederea soluționării apelului sau recursului, în prezent acest termen nefiind reglementat.
Alte prevederi incluse în proiect vizează:
- dreptul de a ține adunarea creditorilor prin mijloace electronice;
- necesitatea efectuării unei evaluări indpendente a valorii patrimoniului asupra căruia se constituie garanții
- asigurarea lipsei conflictului de interese ale companiei de evaluare cu administratorul insolvabilității și cu debitorul etc.
Consultările publice se vor încheia pe data de 26 aprilie.