Controlul de stat: lista organelor de control și domeniile aferente
07.05.2024

Din 3 iunie 2024 Legea nr. 131/2012 va fi redenumită în Legea controlului de stat, iar prevederile acesteia, în măsura în care prevederile legilor de specialitate fac referință la respectiva lege, vor fi aplicate activității organelor de control în privința persoanelor care nu practică activitatea de întreprinzător și/sau a obiectelor utilizate de aceste persoane sau aflate în proprietatea acestora.

 

Reglementarea este statuată prin Legea nr. 95/2024, publicată în MO din 3 mai. Multitudinea intervențiilor în Legea nr. 131/2012 încă urmează a fi examinată, iar printre principalele modificări punctăm:

  • modul de gestionare a situațiilor de criză
  • planificarea și efectuarea în cadrul ZEL și a parcurilor industriale doar a controalelor cumune
  • revizuirea temeiurilor pentru control inopinat
  • implementarea principiului controlului consultativ și promovarea conformării voluntare
  • dreptul de a contesta direct în instanța de judecată actele sau rezultatele controlului, în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni
  • posibilitatea suspendării termenul stabilit pentru durata controlului doar pe perioada obținerii unor expertize/teste de laborator
  • încetarea imediată a controlului de către conducerea organului de control în cazul în care constată că inițierea și/sau desfășurarea controlului se efectuează cu încălcarea, din partea organului de control, a normelor procedurale stabilite etc.

 

Totodată, având în vedere revizuirea în ultima perioadă a competențelor și responsabilităților aferente organelor de control, este actualizată și anexa la Legea nr. 131/2012. Pentru simplificarea activității întreprinderilor, publicăm lista acestor organe și domeniile de control:

 

Nr. crt.

Organul de control

Domeniul de control

1

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor

Sanitar-veterinar, fitosanitar, siguranța alimentelorși a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare aflate în uz pe întreg lanțul alimentar, producerea și circulația vinului și a produselor alcoolice, protecția consumatorilor în domeniul alimentar, producția agroalimentară ecologică.

Respectarea condițiilor de licențiere, de autorizare sau de certificare în domeniul aferent

2

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor

Supravegherea grupurilor/categoriilor de produse din domeniile de competență conform Legii nr.162/2023 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor, a pieței biocombustibilului solid,supravegherea conformității serviciilor (inclusiv turistice), protecția consumatorilor, inclusiv în domeniile jocurilor de noroc și metrologiei.

Respectarea condițiilor de autorizare sau de certificare în domeniul aferent

3

Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică

Siguranța obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase, siguranța antiincendiarăși protecția civilă, construcții și urbanism, geodezie, cartografie și geoinformatică, supravegherea grupurilor/categoriilor de produse din domeniile de competență conform Legii nr.162/2023 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor. Protecția consumatorilor în domeniul securității industriale și construcțiilor. Supravegherea circulației, depozitării și a folosirii materialelor și articolelor explozive de uz civil.

Respectarea condițiilor de licențiere, de autorizare saude certificare în domeniul aferent

4

Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Supravegherea sănătății publice. Supravegherea grupurilor/categoriilor de produse din domeniile de competență conform Legii nr.162/2023 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor, inclusiv a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare plasate pe piață, cu excepția celor aflate în uz pe întreg lanțul alimentar. Protecția consumatorilor în domeniul serviciilor prestate de prestatorii de servicii medicale.

Respectarea condițiilor de licențiere, de autorizare sau de certificare în domeniul aferent

5

Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Protecția mediului,a aerului atmosferic, a florei și faunei, a resurselor forestiere, piscicole, acvatice, a solului, subsolului și a resurselor naturale. Respectarea corectitudinii calculului și a volumuluiplăților virate la buget pentru poluarea mediului, pentru depozitarea deșeurilor de producție, pentru emisiile și deversările de poluanți. Gestionarea deșeurilor și a substanțelor chimice.  Supravegherea grupurilor/categoriilor de produse din domeniile de competență conform Legii nr.162/2023 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor.

Respectarea condițiilor de licențiere, de autorizare sau de certificare în domeniul aferent

6

Serviciul Vamal

Respectarea măsurilor de politică economică, respectarea drepturilor de import și de export la introducerea și la scoaterea bunurilor în/de pe teritoriul Republicii Moldova. Respectarea legislației vamale la introducerea și la scoaterea bunurilor în/din destinația vamală.

Respectarea condițiilor de licențiere, de autorizare sau de certificare în domeniul aferent

7

Serviciul Fiscal de Stat

Domeniul fiscal, respectarea obligațiilor pecuniare față de bugetul public național în limita competențelor stabilite de lege, a obligațiilor față de bugetul asigurărilor sociale de stat, calcularea corectă și virarea în termen a primelor de asigurare obligatorii de asistență medicală.

Respectarea condițiilor de licențiere, de autorizare sau de certificare în domeniul aferent

8

Agenția Națională Transport Auto

Îndeplinirea condițiilor stipulate în acordurile internaționale din domeniul transportului rutier. Protecția consumatorilor în domeniul transportului rutier. Combaterea transportului rutier ilicit. Respectarea de către operatorii de transport rutier  a cerințelor de calitate și securitate în cadrul prestării serviciilor de transport rutier de persoane și de mărfuri. Respectarea procesului tehnologic de către operatorii de transport rutier, de autogări și stațiile publice, de organismele de certificare. Respectarea cerințelor referitoare la activitățile conexe transportului rutier. Respectarea regulilor de exploatare a tractoarelor, a vehiculelor autopropulsate, ameliorative, de construcție a drumurilor, a altor vehicule, a remorcilor. Supravegherea grupurilor/categoriilor de produse din domeniile de competență conform Legii nr.162/2023 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor.

Respectarea condițiilor de înregistrare/deautorizare în domeniul aferent

9

Autoritatea Aeronautică Civilă

Siguranța zborurilor. Calitatea serviciilor prestate de aviația civilă. Protecția consumatorilor în domeniul transportului aeronautic. Securitatea aeronautică.

Respectarea condițiilor de autorizare sau de certificare în domeniul aferent

10

Agenția Navală

Securitatea și siguranța navigației pe căile navigabile interne și în raza portuară. Calitatea și inofensivitatea serviciilor de transport naval și a navigației în general. Protecția consumatorilor în domeniul transportului naval. Respectarea cerințelor de securitate și calitate a navelor, a mijloacelor tehnice plutitoare, a instalațiilor și mecanismelor navale. Supravegherea grupurilor/categoriilor de produse din domeniile de competență conform Legii nr.162/2023 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor.

Respectarea condițiilor de autorizare sau de certificare în domeniul aferent

11

Inspectoratul de Stat al Muncii

Respectarea prevederilor legale referitoare la raporturile de muncă, intermedierea muncii și activitatea agențiilor private și a intermediarilor nelicențiați care desfășoară activități legate de plasarea în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova.Securitatea și sănătatea în muncă, respectarea corectitudinii în stabilirea, calculareași plata indemnizațiilor de incapacitate temporară de muncă achitate de angajator.

Respectarea condițiilor de licențiere în domeniul aferent

12

Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice

Securitatea activităților nucleare și radiologice. Protecția personalului, populației, bunurilor și a mediului împotriva impactului negativ al radiațiilor ionizante. Respectarea regulilor de evidență la nivel de stat a surselor de radiații ionizante, a materialului nuclear, a deșeurilor radioactive, a persoanelor fizice și juridice, a dozelor individuale de radiații admisibile. Respectarea prevederilor legale privind condițiile de securitate nucleară și radiologică, de securitate fizică a obiectivelor nucleare și radiologice, de neproliferare a armelor nucleare și a domeniilor conexe acestora, în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Respectarea condițiilor de autorizare sau de certificare în domeniul aferent

13

Agenția Feroviară

Siguranța transportului feroviar. Calitatea serviciilor de transport feroviar. Protecția consumatorilor în domeniul transportului feroviar. Respectarea cerințelor de siguranță și calitate a vehiculelor feroviare, a elementelor de infrastructură feroviară, a instalațiilor și echipamentelor feroviare. Supravegherea conformității constituenților de interoperabilitate cu cerințele esențiale.

Respectarea condițiilor de autorizare sau de certificare în domeniul aferent.

14

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

Supravegherea și controlul circulației preparatelor medicamentoase, a produselor farmaceutice și parafarmaceutice și a dispozitivelor medicale. Supravegherea și controlul activității farmaceutice. Protecția consumatorilor în domeniul preparatelor medicamentoase, al produselor farmaceutice și parafarmaceutice, precum și al serviciilor puse la dispoziția consumatorului de întreprinderile și instituțiile farmaceutice. Circulația substanțelor stupefiante, psihotrope și a precursorilor.

Respectarea condițiilor de licențiere, de autorizare sau de certificare în domeniul aferent.

 

 

Încă patru autorități publice care vor aplica, în măsura în care faptul nu contravine prevederilor legilor privind activitatea de control și supraveghere a acestora, prevederile Legii nr.95/2024:

- Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică;

- Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației;

- Consiliul Audiovizualului și

- Consiliul Concurenței.