Dispunerea restricțiilor neprevăzite de lege va fi sancționată
08.05.2024

Informațiile și elementele de fapt constatate și documentate în cadrul controlului de stat, desfășurat în conformitate cu Legea nr. 131/2012, pot fi administrate în calitate de probe în conformitate cu Codul contravențional, stabilește Legea nr. 95/2024, publicată în MO din 3 mai curent.

 

Modificarea va intra în vigoare din data de 3 iunie 2024 și are drept scop limitarea posibilității de a efectua vizite și cercetări repetate la fața locului în cazul examinării contravenției în situația în care în procedura de control deja au fost colectate probele necesare.

 

Totodată, intervenția va exclude neclaritățile ce țin de dubla natură a procesului-verbal de control (care este și proces-verbal de contravenție) în procesul de contestare și poate conduce la eschivarea de răspundere de către agenții economici cu rea voință.

 

Încă o modificare stabilește expres faptul că dispunerea, în cadrul sau în urma controlului de stat, a unor măsuri restrictive ce nu sunt prevăzute expres de lege sau aplicarea acestora cu încălcarea limitelor prevăzute de lege se va sancționa cu amendă de la 180 la 300 UC, aceasta fiind aplicată persoanei cu funcție de răspundere. Potrivit Legii nr. 95/2024, această prevedere va fi pusă în aplicare peste 6 luni din data publicării actului normativ (respectiv, 6 noiembrie 2024).

 

Recomandăm să consultați și:

 

Controlul de stat: lista organelor de control și domeniile aferente

Scutirea de TVA fără drept de deducere: precizarea pozițiilor tarifare.