Celeritatea exproprierii pentru cauze de utilitate publică
20.05.2024

Legea nr. 86/2024, publicată în MO din 16 mai 2024, are drept scop sporirea celerității procedurilor de expropriere a bunurilor pentru cauze de utilitate publică. Deși care a intrat în vigoare la data publicării, aceasta este aplicabilă procedurilor de expropriere de interes național aprobate prin legi speciale anterioare, aflate în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a actului normativ, în partea ce nu se referă la litigiile care deja se află pe rolul instanțelor de judecată, care urmează a fi soluționate în conformitate cu prevederile legale aflate în vigoare la data adresării în instanța de judecată.

 

Legea nr. 86/2024 reglementează:

  • modul de compensare a pierderilor cauzate de excluderea terenurilor din categoriile de terenuri cu destinație agricolă şi ale fondului silvic;
  • situațiile în care aceste pierderi nu vor fi compensate (crearea parcurilor industriale, a zonelor economice libere și extinderea acestora, efectuarea unor lucrări de uz public etc);
  • retragerea temporară a unor terenuri din circuitul agricol sau fondul forestier pentru cercetări geologice, arheologice, pentru instalarea rețelelor de comunicații electronice, a rețelelor de transport și infrastructurii energetice, precum și pentru extragerea, de la adâncimi de până la 5 metri, a resurselor naturale (cu acordul proprietarului);
  • obligația efectuării recultivării terenurilor afectate de către persoanele fizice sau juridice cărora li s-au repartizat terenurile retrase temporar etc.

 

Totodată, sumele primite de către persoanele fizice sau juridice ca despăgubire pentru bunurile expropriate pentru cauze de utilitate publică devin venituri neimpozabile.

 

Amintim, până la momentul de față legislația fiscală nu califica veniturile obținute în urma exproprierii pentru cauză de utilitate publică drept neimpozabile, acestea fiind supuse impozitării pe principii generale. Respectiv, în cazul exproprierii bunurilor, veniturile obținute drept compensare a pierderilor erau impuse ținând cont de normele ce reglementează creșterea sau pierderea de capital, iar în cazul transmiterii în posesie sau folosință temporară pe un anumit termen se reținea impozitul potrivit prevederilor art.90din Codul fiscal.

 

Totodată, prevederile art. 24 alin. (234) din Legea nr. 1164/1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I și II ale CF stabilesc că, sunt scutite de impozitul pe venit doar veniturile obținute de persoane fizice şi juridice în urma primirii compensațiilor pentru daunele cauzate și pentru venitul ratat, inclusiv venitul sub formă de creștere de capital în cadrul implementării Acordului Compact dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, prin intermediul Corporației „Provocările Mileniului”.

 

Încă o prevedere a legii prenotate stabilește că, în cazul lucrărilor de interes local, statutul de expropriator este oferit unității administrativ-teritorială, prin consiliul local ca organ competent care declară utilitatea publică.

 

Alte prevederi ale legii nr. 86/2024 pot fi consultate în MO nr. 209-2012 din anul curent.