BGPF: reţinerea impozitului la sursa de plată
31.05.2024

Prin Ordinul nr. 237 din 29 mai 2024 Serviciul Fiscal de Stat a actualizat compartimentul Impozitul pe venit al persoanelor juridice şi fizice ce practică activitate de întreprinzător din Baza Generalizată a Practicii Fiscale. Atât întrebarea, cât și răspunsul la aceasta sunt prezentate în continuare.

 

29.1.7.4.1  În cazul în care în favoarea persoanelor fizice sunt achitate plăți de la transmiterea în arendă, locaţiune,  uzufruct, superficie a bunurilor imobiliare, urmează a fi reținut impozit la sursa de plată și care este modalitatea de documentare a unei astfel de fapte economice? 

 

 În conformitate cu prevederile art.90¹ alin.(3) din Codul fiscal, persoanele specificate la art.90 reţin un impozit în mărime de 12% din veniturile obţinute de către persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător de la transmiterea în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arenda, uzufruct, superficie) a proprietăţii mobiliare şi imobiliare, cu excepţia arendei terenurilor agricole. În cazul în care în favoarea persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător sunt achitate şi plăţi în avans, din veniturile nominalizate, de asemenea urmează a fi reţinut impozit pe venit în mărime de 12%.
 

Ținând cont de prevederile art. 11 alin. (4) din Legea contabilităţii şi raportării financiare nr. 287/2017, pentru serviciile de arendă a terenului agricol de la persoana fizică care nu desfășoară activitate de întreprinzător, entitatea va perfecta un document primar aprobat de conducerea entității care va conține elementele obligatorii stabilite la alin. (7) și (8) al articolului menționat și nu va reține impozit pe venit la sursa de plată.
 

Totodată, în cazul în care bunul imobiliar (altul decît terenul agricol) este transmis în locațiune, uzufruct, superficie, entitatea va completa actul de achiziție a serviciilor de locațiune aprobat prin Ordinul comun al Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova şi Biroului Naţional de Statistică nr. 88/106 din 06.10.2008 și va reține impozit pe venit la sursa de plată.
 

În același timp, menționăm că, din 16 iunie 2024 vor intra în vigoare prevederile Legii nr. 106 din 26 aprilie 2024 pentru modificarea art. 12 din Legea contabilității și raportării financiare nr. 287/2017, în temeiul cărora actul de achiziţie va fi exclus din lista documentelor primare cu regim special, iar pentru documentarea serviciilor de arendă, locaţiune, uzufruct, superficie a bunurilor imobiliare de la persoana fizică, entitatea va aproba un document primar, conform necesităților proprii, care urmează sa conțină elementele specificate la art. 11 alin. (7) din Legea nr. 287/2017.
 

Concomitent, entitatea poate utiliza formularul tipizat de document primar cu regim special (actul de achiziție a serviciilor de locațiune) pînă la epuizarea totală a stocului de formulare tipizate sau seriei și numărului de diapazon solicitat de la SFS.