Noi condiții de transfer prin donare a produselor alimentare
07.06.2024

Alimentele pot face obiectul transferului prin donare în orice moment și nu doar în cadrul ultimei 1/3 din termenul de valabilitate al produselor, prevede proiectul de lege privind modificarea unor acte normative, inclus pe ordinea de zi pentru examinre în lectura II în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

 

 Astfel, transferul prin donație, cu condiția că siguranța produselor nu este compromisă, va putea fi efectuat în situațiile în care acestea și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar sau eticheta produselor conțin erori de etichetare (de exemplu, în denumire, conținutul anumitor ingridiente, țara de origine sau în declarația nutrițională). Produsul va putea fi donat și în situația în care acesta nu întrunește specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, dar și la existența excedentului de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.

 

Sunt modificate și cerințele pentru organizațiile beneficiare ale transferului prin donație, fiind excusă obligația de depunere la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a unei cereri pentru a fi incluse în Lista beneficiarilor. Totodată, aceste organizații urmează a fi înregistrate în domeniul siguranței alimentelor conform cap. V¹ din Legea nr.306/2018.

 

Amintim,  după aprobarea în prima lectură a proiectului de lege publicația noastră a prezentat modificările propuse la Codul fiscal. În acest context, recomandăm să citiți și Stimulente fiscale pentru prevenirea risipei alimentare.