Reforma SRL: capitalul de stimulare a personalului angajat
25.04.2023

Prin decizia unanimă a asociaților, societatea cu răspundere limitată va putea forma din contul profitului net al SRL un capital de stimulare a personalului angajat, care ar putea fi utilizat pentru:

 

  • stimularea materială sub formă de dividende pentru părți sociale virtuale (phantom stock). În acest caz asociații urmează să aprobe lista personalului beneficiar de această măsura de stimulare, mărimea părții sociale virtuale, modificarea prin majorare, micșorare sau anulare a acesteia (în condițiile stabilite de adunarea asociaților);
  • admiterea personalului angajat la majorarea capitalului social (prin modificarea acestuia cu înregistrarea în Registrul de stat al persoanelor juridice și, opțional, prin modificarea statutului).

 

Legea nr.135/2007 privind societăţile cu răspundere limitată poate fi suplinită cu norma citată supra, aceasta fiind inclusă în proiectul de lege numit și „Reforma SRL”, care este propus pentru consultări publice de Ministerul Economiei și Digitalizării.

 

Potrivit proiectului, pentru aplicarea respectivei măsuri sociatatea urmează să aprobe un regulament intern, în care va fi stabilit modul de creare și utilizare a capitalului de stimulare și a părților sociale virtuale, accesul angajaților incluși în listă la situațiile financiare ale societății și la altă informație solicitată etc.

 

Totodată, autorii intervențiilor elaborate în Legea nr.135/2007 propun ca regimul fiscal al plăților din capitalul de stimulare să fie similar celui aplicat la plata dividendelor.

 

Reiterăm, propunerile și opiniile asupra proiectului sunt acceptate până pe data de 5 mai 2023.