Codul subsolului: garanția financiară se depune în fondul garanției pentru refacerea mediului
28.06.2024

Sectoarele de subsol nu pot fi înstrăinate, ele pot fi date numai în folosință. Toate actele juridice privind înstrăinarea sau dobândirea, în folosul persoanelor fizice sau juridice cu capital privat, a sectoarelor de subsol, inclusiv prin privatizare, precum și actele juridice privind darea acestora în comodat persoanelor indicate sunt lovite de nulitate absolută, stabilește proiectul Codului subsolului (CS). Noua redacție a acestuia a fost aprobată de Parlament în prima lectură în cadrul ședinței din 27 iunie.

 

Elaborarea noului CS a fost condiționată de necesitatea eliminării formulărilor neclare și contradictorii din actele normative aplicate la momentul de față, stabilirea și divizarea atribuțiilor autorităților ce reprezintă interesele statului în domeniu, diminuarea birocrației și netransparenței în procesul de atribuire în folosință a subsolului, dar și responsabilizarea entităților cu drept de exploatare a acestuia pentru prejudiciul cauzat mediului.

 

Astfel, urmează a fi instituită garanția financiară pentru asigurarea efectuării lucrărilor de reabilitare/recultivare a terenurilor afectate. Dovada formării acesteia va deveni condiție atât pentru eliberarea autorizației de folosire a subsolului, cât și de suspendare sau retragere a actului permisiv în cazul în care garanția nu va fi menținută pe perioada folosirii subsolului. Actualizarea anuală a garanției pentru refacerea mediului si depunerea acesteia în fondul creat în respectivul scop este inclusă în lista obligațiilor titularului autorizației de folosire a subsolului.

 

Potrivit proiectului, calcularea valorii garanției financiare se stabilește în proiectul tehnologic de exploatare proporțional suprafeței afectate de lucrările miniere și volumului substanțelor minerale utile extrase. Titularul autorizației de folosire a subsolului va indexa anual  suma garanției la rata anuală a inflației, coordonată de către autoritatea competentă în domeniul folosinței și protecției subsolului.

 

Mecanismul de constituire, actualizare și restituire a garanției financiare,  procedura de monitorizare și de implementare a mecanismului urmează a fi aprobate de către Guvern după punerea în aplicare a noului CS (la expirarea a 18 luni de la data publicării documentului aprobat în MO).

 

Dreptul de folosință asupra sectoarelor de subsol apărut până la punerea în aplicare a CS în noua redacție va rămâne valabil pentru beneficiarii actuali.