Susținerea politicii de management a datoriei de stat
25.07.2024

Ministerul Finanțelor propune pentru consultări publice proiectul modificărilor elaborate la Hotărârea nr. 170/2018 a Comitetului executiv al BNM și Ordinul MF nr.129/2018, prin care a fost aprobat Regulamentul cu privire la plasarea, tranzacționarea și răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscriere în cont (în continuare – Regulament).

 

Printre finalitățile urmărite de proiect se regăsesc:

  • implementarea instrumentelor utile în gestionarea riscurilor de refinanțare legate de datoria de stat internă și reprofilarea scadenței datoriei  – operațiunilor de răscumpărare și preschimbare a valorilor mobiliare de stat (switch);
  • revizuirea criteriilor de evaluare a dealerilor primari pentru creșterea competiției între aceștia;
  • fortificarea  sistemului dealerilor primari;
  • dezvoltarea pieței și diversificarea portofoliului datoriei de stat interne etc.

 

Potrivit notei proiectului, modificările sunt necesare în contextul în care Ministerul Finanţelor se va axa pe extinderea perioadei medii de maturitate a portofoliului VMS, în condițiile în care volumul total al activelor nete deținute de bancă va fi în creștere și în același timp dealerii primari vor avea ca obiectiv susținerea politicii de management al datoriei de stat. Astfel, va fi necesară identificarea elementelor operațiunii preschimbare (switch) a VMS, prin care Ministerul Finanțelor va putea răscumpără total sau parțial VMS înainte de data scadenței și emite simultan alte VMS cu caracteristici distincte de cele răscumpărate.

 

Astfel, Regulamentul va fi completat atât cu noțiuni noi (obligațiunea sursă; preț de referință sau rata de conversie), cât și cu capitolul II2, care va reglementa preschimbarea VMS. Aceasta va fi efectuată prin intermediul licitațiilor la care vor putea participa doar dealerii primari, care vor reprezenta deținători de VMS. Totodată, se propune includerea formulei de calculare a ratei de conversie a VMS, în anexe – a modelului comunicatului privind preschimbarea VMS,  a deciziei cu privire la preschimbare și paramentrii acesteia etc.

 

Criteriile de evaluare a performanței dealerilor primari, stabilite în anexa nr. 9 la Regulament, precum și punctajul acestora va fi revizuit.  Totodată, este precizat modul de suspendare a calității de dealer primar și redobândirea calității până la expirarea termenului pentru care a fost dispusă suspendarea.

 

Propunerile și obiecțiile părților interesate sunt acceptate până pe data de 6 august 2024.