eVMS.md: procurarea directă a valorilor modiliare de stat de către persoanele fizice
26.07.2024

Pe data de 31 iulie 2024 va fi lansată platforma eVMS.md, comunică Ministerul Finanțelor. Aceasta va permite efectuarea directă a tranzacțiilor, fără intermediari și comisioane, de către toți cetățenii Republicii Moldova, și va oferi opțiuni pentru investiții sigure, contribuind, totodată, la finanțarea proiectelor de dezvoltare a țării.

 

Ce sunt valorile mobiliare de stat?

 

Valorile mobiliare de stat (VMS) sunt unul dintre cele mai sigure instrumente de investiții datorită garanției integrale oferite de stat. Prin intermediul VMS, statul se împrumută de la cetățeni pentru a finanța proiectele de dezvoltare și creștere economică a țării.

 

VMS includ:

  •  bonuri de trezorerie, care se emit pe un termen de până la un an;
  •  obligațiuni de stat, care se emit pe termene mai mari de un an.

 

eVMS.md – prima platformă online pentru investiții directe în valori mobiliare de stat

 

Lansarea platformei va permite cetățenilor aflați în țară sau peste hotare, dar care au un cont bancar în Republica Moldova, să investească în VMS, iar Ministerului Finanțelor – să finanțeze diferite proiecte sociale, de infrastructură etc. Participarea activă a investitorilor pe piața VMS reprezintă o formă de implicare civilă a cetățenilor în creșterea economică a țării.

 

Prin intermediul platformei online eVMS.md, cetățenii Republicii Moldova vor putea:

  • să-și creeze un cont personalizat
  • să efectueze tranzacții online legate de investiții în VMS, fără intermediari
  • să acceseze informații actualizate precum ratele curente și istorice, beneficiind de transparență și claritate în toate tranzacțiile efectuate
  • să-și gestioneze contul și investițiile efectuate  24/24 și 7/7, cu flexibilitate maximă în administrarea investițiilor.

 

Siguranța investițiilor în VMS

 

Investițiile în VMS oferă numeroase beneficii:

  • Siguranță – investițiile sunt garantate de stat și oferă stabilitate financiară
  • Venituri regulate – beneficiezi de venituri constante și predictibile
  • Accesibilitate – platforma eVMS.md face procesul de achiziție rapid și simplu
  • Contribuție la dezvoltare – investițiile în VMS contribuie la dezvoltarea țării

 

De la înființarea în anul 1995 a pieței VMS, statul a onorat în termen plățile pentru răscumpărarea acestora și plata dobânzilor aferente.

 

Platforma eVMS.md și evoluția pieței VMS  în Republica Moldova

 

În anul 2020, cu sprijinul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova”, a fost dezvoltat Conceptul Programului de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat către persoanele fizice. Acesta va permite persoanelor fizice să achiziționeze VMS printr-o platformă electronică. Emisiunile de VMS vor fi realizate prin plasament direct către persoanele fizice, fără intermedierea dealerilor primari.

 

În anul 2024, cu sprijinul aceluiași proiect, în baza Conceptului elaborat, a fost implementat Sistemul Informațional „Programul de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice”. Acest program reprezintă o platformă electronică pentru vânzarea directă a VMS (prin intermediul paginii web) către persoanele fizice. Astfel, accesul investitorii individuali la VMS devine mai simplu și mai direct.

 

Notă: Potrivit art. 901 alin. 38) din Codul fiscal, Ministerul Finanțelor sau dealerii primari în sensul Legii nr. 419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat reţin un impozit în mărime de 6% din veniturile sub formă de dobânzi de la valorile mobiliare de stat obţinute de către persoanele fizice.

 

Totodată, în proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025 este inclusă propunerea de completare a art. 20 din CF cu lit. z20, potrivit căreia vor deveni neimpozabile veniturile persoanelor fizice rezidente obținute sub formă de creștere de capital sau dobânzi aferente valorilor mobiliare de stat și/sau aferente obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale, iar alin. 38) al art. 901 poate fi abrogat.

 

Datoria de stat internă la valoare nominală constituie 43,81 mld. lei

 

Susținerea politicii de management a datoriei de stat

 

Planul de conturi contabile: vânzarea și răscumpărarea VMS.