În ce caz nu vor fi aplicate sancțiuni pentru nerepatrierea mijloacelor bănești
06.08.2024

În condițiile Legii nr. 1466/1998 cu privire la reglementarea repatrierii de mijloace băneşti, mărfuri şi servicii provenite din tranzacţiile economice externe,  ar putea să nu fie supuse sancţiunilor pecuniare sumele nerepatriate de la export-import în cazul în care acestea, aferente unui nerezident, cumulativ nu depășesc 5000 lei.

 

Propunerea este inclusă în proiectul de lege propus pentru consultări publice de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și vine ci completări la legea prenotată.

 

Amintim,  Legea nr. 1466/1998 prevede că, entitățile  rezidente ale  Republicii Moldova, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sunt obligate să înregistreze în conturile lor din băncile licenţiate ale Republicii Moldova încasările de la export, sumele transferate în avans pentru importul neefectuat, să efectueze importul de mărfuri şi servicii în urma plăţilor pentru import sau să repatrieze mijloacele băneşti şi/sau materiale în urma altor tranzacţii economice externe (în continuare repatrierea mijloacelor băneşti şi materiale) în termenele stabilite, care nu pot depăși 3 ani de la data efectuării tranzacției.

 

Constatarea încălcărilor şi aplicarea sancţiunilor pecuniare se efectuează de către  Serviciul Fiscal de Stat în baza rezultatelor verificării datelor privind nerespectarea de către agenţii economici a termenelor de încasare (repatriere) a mijloacelor băneşti şi a celor materiale,. Amenzile se percep în lei moldoveneşti pe cale extrajudiciară şi se transferă la bugetul de stat.

 

Cazurile în care amenzile nu se aplică sunt stabilite1 expres la art. 5 alin. (7) al Legii nr. 1466/1998, fiind propusă completarea acestuia cu lit. l).

 

În opinia autorilor, stabilirea unui plafon rezonabil pentru nerepatrierea mijloacelor bănești în cazul exportului de marfă ar permite deductibilitatea cheltuielilor privind datoriile compromise și neaplicarea sancțiunilor, fără acțiuni/acte suplimentare din partea agentului economic, și ar facilita comerțul electronic orientat la export.

 

Menționăm, în anul 2023 și la începutul anului curent a fost înaintată propunerea de abrogare a Legii nr. 1466/1998, însă la momentul actual procesul este suspendat.

__________________________________________________

1 Legea nr. 1466/1998, art. 5):

(7) Nu sînt supuse sancţiunilor pecuniare sumele nerepatriate de la export-import provenite din tranzacţiile economice externe:

a) dacă acestea constituie plăţi prevăzute în acordurile interguvernamentale sau în contractele încheiate de autorităţile administraţiei publice centrale;

b) dacă, în decurs de 3 luni de la data expirării termenului de repatriere, partenerului extern i-au fost înaintate pretenţii şi/sau dacă, în termen de 6 luni de la data expirării termenului de repatriere, faţă de acesta a fost începută procedura judiciară sau de arbitraj – pe toată perioada examinării litigiilor în instanţele judecătoreşti/de arbitraj şi executării hotărîrilor emise;

c) dacă există reclamaţii privind cantitatea şi calitatea mărfurilor, prezentate de partenerii economici externi, în baza documentelor respective eliberate de autorităţile competente;

d) la livrarea pieselor de schimb şi componentelor pentru mărfurile exportate şi aflate în perioada de garanţie;

e) la exporturile temporare;

f) la returnarea de către nerezident a mijloacelor băneşti şi a mărfurilor neachitate, dar nu mai tîrziu de o lună de la data expirării termenului de repatriere;

g) în cazurile de forţă majoră confirmate de autorităţi competente;

h) în cazurile pierderilor suportate de agenţii economici în urma accidentelor rutiere confirmate documentar;

i) în cazul pierderilor suportate de agenţii economici în urma reducerilor de preţ al mărfurilor, confirmate prin documentele respective.

j) în cazul imposibilităţii repatrierii mijloacelor băneşti ca urmare a aplicării în ţările partenerilor economici externi a unor interdicţii nejustificate, confirmate prin hotărîre de Guvern.

k) în cazul stingerii obligaţiilor contractuale pînă la expirarea termenelor de repatriere prin orice mijloace prevăzute de legislaţia civilă în vigoare, cu excepţia remiterii de datorie.