Biroul Național de Statistică a publicat datele statistice „Balanțele resurselor alimentare și utilizării lor pentru anul 2023”, care reflectă nivelul de autoaprovizionare a Republicii Moldova cu principalele tipuri de produse agricole. Acesta este calculat în baza balanțelor resurselor alimentare și utilizării lor caracterizează securitatea alimentară a țării și prezintă în ce măsură producția proprie acoperă consumul intern.
Astfel, autoaprovizionarea pe unele tipuri de produse agricole pentru 2023 a acoperit total necesitățile țării, în special la fructe, pomușoare și nuci – de 2,3 ori (inclusive prune – aproape 500%, mere – 237,4%, nuci – 262,5%), la culturi cerealiere – de 2 ori (cu excepția ovăzului, nivelul de autoaprovizionare constituind 40,3%).
Totodată, la un șir de produse nivelul de autoaprovizionare nu a acoperit necesitățile interne ale țării și a constituit: la legume – 94% (tomate – doar 66%, varză de camp – circa 83%, castraveți – 83,6%), la cartofi – 76%. Volumul total necesar al cărnii a fost acoperit la nivel de 79% (de vită –52,4%, de pasăre – 67,6%).
Producția de lapte a constituit 60% din consumul intern, de ouă – 97,3%.
Potrivit BNS, în anul 2023 comparativ cu anul 2022 a sporit consumul anual de produse alimentare pe locuitor la fructe, pomușoare și nuci până la 130,1 kg (+7%); carne – până la 65,2 kg (+7%); lapte – până la 173,8 kg (+3%), însă s-a diminuat consumul de legume (114,7 kg (-3%)) și cartofi ( 72,5 kg, (-4%)).
Difeneța dintre producere și consum, în funcție de situație, a fost acoperită prin importul sau exportul produselor alimentare.