Contestarea rezultatelor evaluării și reevaluării bunurilor imobile în scopul impozitării
03.10.2024

Obiecte ale contestației a rezultatelor evaluării și reevaluării bunurilor imobile în scopul impozitării pot deveni caracteristicile tehnice ale bunurilor imobile utilizate în estimarea valorii în scopul impozitării; apartenența bunului imobil la un anumit tip/subtip de bunuri imobile și componentele modelului de evaluare a acestora.

 

Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru (AGCC) a elaborat proiectul hotărârii de Guvern prin care urmează a fi aprobat Regulamentul cu privire la procedura de examinare a contestațiilor rezultatelor evaluării și reevaluării bunurilor imobile în scopul impozitării.

 

Potrivit autorilor, titularii de drepturi (atât persoanele fizice, cât și juridice), care consideră că valoarea stabilită a imobilului este inexactă sau nu reflectă realitatea pieței, vor fi în drept să conteste rezultatele evaluării.  În urma examinării contestației ar putea fi depistate și corectate unele erori, discrepanțe valorice și neconcordanțe, drept rezultat fiind ajustarea valorii estimate a bunului imobil și stabilirea valorii reale a acestuia în scopul impozitării. Totodată, aprobarea și punerea în aplicare a regulamentului implică necesitatea operării modificărilor în Hotărârea Guvernului nr.827/2020  cu privire la evaluarea și reevaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării.

 

Proiectul regulamentului prevede că, pentru examinarea contestațiilor pe cale extrajudiciară, în funcție de competență, vor fi implicate:

  • structurile teritoriale ale IP Cadastrul Bunurilor Imobile;
  • subdiviziunea responsabilă de domeniul evaluării bunurilor imobile din cadrul IP Cadastrul Bunurilor Imobile;
  • AGCC, prin intermediul Comisiei pentru examinarea contestațiilor (procedura de activitatea acesteia este parte a regulamentului).

 

În proiect sunt stabilite etapele procedurii de examinare a contestațiilor; modalitățile de depundere ale acestora (onine, fizic sau prin corespondență); conținutul contestației, termenul de examinare și comunicare a deciziei etc.

 

Amintim, în ultimii ani modul de evaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării (în special în sensul aplicării impozitului pe avere) a provocat multiple dezacorduri ale tutularilor de drepturi, care considerau că valoarea estimată a imobilelor este stabilită de autoritatea fiscală. Potrivit prevederilor Codului fiscal, evaluarea bunurilor imobiliare se efectuează de către organele cadastrale teritoriale în baza unei metodologii unice pentru toate tipurile de bunuri imobiliare în modul şi în termenele stabilite de legislaţie (art.279).

 

Reiterăm, obiecte ale impunerii sunt bunurile imobiliare, inclusiv terenurile din intravilan sau din extravilan, clădirile, construcţiile, casele de locuit individuale, apartamentele şi alte încăperi izolate, inclusiv bunurile imobiliare aflate la o etapă de finisare a construcţiei de 50% şi mai mult, rămase nefinisate timp de 3 ani după începutul lucrărilor de construcţie.

 

La momentul de față valoarea estimată a imobilelor poate fi contestată potrivit secțiunii V din HG nr. 827/2020.