Efectuarea vizitelor fiscale va diminua numărul controalelor
25.10.2024

Vizita fiscală se efectuează cu/fără acordul, în/fără prezența conducătorului, cu/fără participarea contabilului/contabilului-șef sau a persoanei împuternicite în conformitate cu prevederile art.244 din Codul fiscal, stabilesc Indicațiile metodice privind efectuarea vizitei fiscale și aplicării chestionarului contribuabilului (în continuare – Indicații), care au intrat în vigoare astăzi, 25 octombrie. Acestea au fost aprobate de Serviciul Fiscal de Stat prin Ordinul nr. 508/2024, publicat în MO nr. 444-446.

 

Documentul vine să asigure deservirea eficientă a contribuabililor de către SFS și prevenirea încălcărilor fiscale, obiectivul major al autorității fiscale fiind asigurarea colectării și onorării depline de către contribuabili a obligațiilor față de buget. Pentru realizarea obiectivului și reducerea numărului de controale,  se utilizează procedeele fiscale – vizita fiscală/chestionarul contribuabilului, în vederea informării contribuabilului despre posibilele riscuri identificate de autoritatea fiscală și acordarea suportului necesar.  

 

Potrivit Indicațiilor, vizita fiscală poate fi efectuată atât la solicitarea contribuabilului1, cât la inițiativa SFS2.  La efectuarea acesteia, de regulă, participă un singur funcționar fiscal, iar în cadrul celor cu ieșire la fața locului la adresa subdiviziunilor, după caz pot participa doi funcționari fiscali. Ordinar, durata vizitei fiscale se stabilește de o singură zi, excepție în cazul înregistrării ca subiect al TVA/antrepozitar autorizat și se efectuează în orele programului de lucru al contribuabilului. După caz, vizita fiscală poate fi efectuată și pe parcursul zilei de lucru următoare.

 

Indicațiile stabilesc expres cazurile și circumstațele în care poate fi efectuată vizita fiscală, drepturile și obligațiile entitățilorși funcționarilor fiscali, structura informației ce urmează a fi prezentată/verificată în cadrul vizitei, consecințele eschivării contribuabilului de prezentarea actelor solicitate etc.

 

Totodată, este introdus un nou procedeu fiscal – Chestionarul contribuabilului. Acesta se aplică pentru colectarea informației pentru a stabili date de ordin general, existența divergențelor între informația declarată de contribuabil și informația disponibilă a SFS. Chestionarul cuprinde întrebări (după caz, solicitări de prezentare în copie a documentelor confirmative) aferente activității contribuabililor3.  

 

Atât Chestionarul, cât și alte prevederi ale Indicațiilor pot fi examinate în MO din 25 octombrie. Menționăm, Ordinul SFS nr. 388/2019, prin care au fost aprobate Indicațiile metodice privind efectuarea vizitelor fiscale, este abrogat.

_______________________________________________

1 Inclusiv în baza cererii privind înregistrarea ca plătitor TVA/antrepozitar autorizat, precum și înregistrarea antrepozitului fiscal nou, dar se efectuează și la inițiativa Serviciului Fiscal de Stat.

2 În cazul stabilirii unor posibile riscuri de neconformare fiscală, care necesită a fi examinate în vederea prevenirii încălcărilor de ordin fiscal și/sau altor prevederi legislative și normative.

3 Privind persoanele cu funcții de răspundere, genurile de activitate practicate, subdiviziunile disponibile, prezentare de explicații, etc., în scopul clarificării anumitor situații/neconcordanțe între datele raportate de contribuabil și cele cunoscute autorității fiscale.