În contextul modificărilor propuse la Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în nota de fundamentare la proiectul de lege elaborat și propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor se precizează că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim pe țară poate fi revizuit și stabilit în mărime de 5500 lei.
Astfel, potrivit noilor prevederi ale art. 27 alin. (2) din legea prenotată, în cazul în care, pentru unii salariaţi din unităţile bugetare, prin aplicarea respectivei legi, salariul lunar calculat pentru o funcţie cu durata normală a timpului de muncă este mai mic de 5500 de lei, aceştia vor beneficia de plăţi compensatorii. Plata compensatorie se determină ca diferență dintre suma de 5500 de lei și salariul lunar calculat în condiţiile prezentei legi şi se recalculează proporţional timpului efectiv lucrat.
Totodată, este propusă o nouă abordare a premiilor unice de care pot beneficia angajații din unitățile bugetare. Ca și la momentul de față, cuantumul premiului unic, în fiecare caz în parte, nu va depăși salariul de bază al persoanei premiate, însă noile reglementări vin cu limitarea acestor plăți pentru conducătorul și conducătorul adjunct al unității bugetare. Cuantumul premiului unic pentru fiecare dintre aceștia nu va depăși 50% din salariul de bază.
Încă o precizare ține de calcularea sporului lunar în valoare fixă pentru pentru cadrele de conducere și cadrele didactice, cărora li s-a stabilit un număr suplimentar de ore1. Potrivit proiectului, sporul se va calcula/achita proporțional normei didactice stabilite.
Alte norme incluse în document pot fi examinate aici. Prevederile ar putea fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2025.
Notă: Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 985/2023, începând cu 1 ianuarie 2024, salariul minim pe ţară a fost stabilit în cuantum de 5000 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în mediu pe lună), ceea ce reprezintă 29,58 lei pe oră. În cazul în care programul de muncă este, potrivit legii, mai mic de 40 de ore pe săptămână, salariul minim orar se calculează prin raportarea salariului minim lunar, prevăzut în prezentul punct, la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.
_________________________________
1 Anexa nr. 7 la Legea nr. 270/2018, pct. 121. Pentru funcțiile didactice psihopedagog, psihopedagog special, pedagog, logoped, psiholog și cadrul didactic de sprijin, clasa de salarizare se majorează cu 4 clase succesive față de clasa de salarizare corespunzătoare funcției metodist în învățământul general și în învățământul profesional tehnic.