Guvernul a aprobat avizul asupra proiectului politicii fiscale pentru anul 2025
19.12.2024

Redacția art. 99  din Codul fiscal (reglementează livrările efectuate la un preţ mai mic decât cel de piaţă, fără efectuarea plăţii, în contul retribuirii muncii) poate fi modificată. Propunerea este inclusă de Guvern în avizul asupra inițiativei legislative, aprobat în ședința Executivului din 18 decembrie.

 

Potrivit documentului, alin. 2) al articolului indicat supra va fi completat și va stabili că, mărfurile, serviciile livrate subiectului impozabil pentru desfăşurarea activităţii sale de întreprinzător, mărfurile de producţie proprie care ulterior sunt transmise fără plată angajaţilor subiectului impozabil, serviciile prestate fără plată angajaţilor subiectului impozabil, cu excepţia celor prevăzute la art.24 alin. (19) și (193)*, se consideră livrare impozabilă. Valoarea impozabilă a livrării respective constituie valoarea ei de piaţă.

 

Amintim, proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură în cadrul ședinței Parlamentului din 13 decembrie 2024, avizul Guvernului fiind prezentat pentru lectura II.  Menționăm, tot pentru lectura II sunt înaintate încă trei amendamente ale deputaților.

___________________________________

* Codul fiscal, art. 24 alin. (193):

Se permite deducerea cheltuielilor suportate și determinate de angajator, în folosul salariatului, pentru:

a) cadouri în natură, inclusiv vouchere, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia zilelor de sărbătoare nelucrătoare conform Codului muncii și a zilelor de naștere ale salariaților, în modul prevăzut de contractul individual de muncă sau de regulamentul intern;

b) perfecționarea salariaților, alta decât cea prevăzută la alin.(19), precum și pentru activitățile aferente consolidării culturii corporative și a spiritului de echipă, în modul stabilit de Guvern;

c) abonamente pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile 93.11, 93.12 sau 93.13 ale Clasificatorului activităților din economia Moldovei, în mărime de până la 50% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat fiecărui salariat;

d) contractarea serviciilor medicale în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat fiecărui salariat.

Plafonul de deductibilitate a plăților efectuate în favoarea salariaților, prevăzute la prezentul alineat, constituie 15% din valoarea calculată ca diferență dintre fondul de retribuire a muncii total pe întreprindere, determinat pentru anul curent, și fondul de retribuire a muncii persoanelor specificate la grupele minore 112 şi 121 din Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova. Toate cheltuielile trebuie să fie confirmate prin documentele primare emise pe numele angajatorului.