SFS va asigura crearea Registrului fiduciilor
12.05.2023

În legislația națională este inclusă noțiunea de activ virtual – reprezentare digitală a valorii care nu este emisă ori garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar care poate fi tranzacționată în mod electronic, transferată sau utilizată în scopul efectuării de plăți sau investiții. Activele virtuale nu includ reprezentările digitale ale monedelor fiduciare (fiat1), ale valorilor mobiliare și ale altor active financiare stabilite de legislația națională.

 

Modificarea este operată în Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin Legea nr.66 din 30 martie 2023, care a fost publicată în MO astăzi, 11 mai, și va intra în vigoare la 1 iulie curent.

 

Potrivit noilor prevederi, furnizor de servicii privind activele virtuale este persoană fizică sau juridică care prestează în calitate de profesionist, pentru/sau în numele altei persoane fizice sau juridice, una sau mai multe dintre următoarele activități sau operațiuni:

a) schimb între activele virtuale și monedele fiduciare;

b) schimb între una sau mai multe forme de active virtuale;

c) transfer de active virtuale;

d) păstrare  și/sau  administrare a  activelor  virtuale  sau  a  instrumentelor  care conferă dreptul de control asupra activelor virtuale;

e)  participare la și prestare de servicii financiare privind oferta unui emitent și/sau vânzarea unui activ virtual.

 

Totodată, pe teritoriul Republicii Moldova se interzice activitatea de prestare a serviciilor privind activele virtuale, inclusiv în cazurile în care această activitate este auxiliară/ suplimentară activității de bază. Astfel, entităților raportoare li se interzice să deschidă și să țină conturi clienților nerezidenți în scopul efectuării tranzacțiilor în/din adresa prestatorilor de servicii privind activele virtuale din alte state, iar la efectuarea tranzacțiilor de către clienții rezidenți în/din adresa prestatorilor de servicii privind activele virtuale autorizați în alte state, nu admit tranzacții cu un volum ce depășește cumulativ echivalentul a 50000 de lei pe parcursul unei luni.

 

Potrivit modificărilor operate în Codul contravențional, desfășurarea activității de prestare a serviciilor privind activele virtuale se sancționează cu amendă de la 1000 la 1500 UC.

 

Prin Legea prenotată este suplinită lista entităților raportoare cu noi subiecți – executorii judecătorești, administratorii autorizați, furnizorii de servicii privind monedele virtuale și furnizorii de servicii de finanțare participativă, precum și Agenția Servicii Publice, care comunică imediat Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informațiile referitoare la activitățile sau tranzacțiile suspecte identificate în procesul de prestare a serviciilor publice. Datele respective se comunică în cel mult 24 de ore de la identificarea circumstanțelor care generează suspiciuni.

 

Legea nr.66 suplinește legislația și cu prevederi ce țin de reglementarea instituției fiduciei în sensul soluționării problemei anonimatului în tranzacțiile cu monede virtuale prin includerea furnizorilor implicați în servicii de schimb între monedele virtuale și monedele fiduciare (adică monedele și bancnotele desemnate ca având curs legal și moneda electronică ale unei țări, acceptate ca mijloc de schimb în țara emitentă). Ținând cont de necesitatea de accesare imediată de către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor şi alte autorităţi competente a informaţiilor privind identitatea titularilor casetelor de valori, Serviciului Fiscal de Stat i-a fost atribuită competența de creare, gestionare şi actualizare a Registrului casetelor de siguranţă ale persoanelor fizice şi juridice.

 

Reiterăm, alte prevederi ale Legii nr.66/2023 pot fi consultate în MO nr.159-161 din 11 mai 2023.

______________________________________________________

1 Moneda fiat este un mijloc legal de plată care își derivă valoarea mai degrabă de la guvernul emitent, decât dintr-un bun sau o marfă fizică. Forța guvernului care stabilește valoarea monedei fiat este cheia pentru acest tip de bani. Majoritatea țărilor din întreaga lume folosesc sistemul de monedă fiat pentru a cumpăra bunuri și servicii, pentru a investi și pentru a economisi.