Dintre cele trei opțiuni examinate în contextul necesității revizuirii modului de calculare a tarifelor pentru transportul rutier de persoane în trafic raional și interraional, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a selectat și propune aprobarea unei noi metodologii. Alternativele au fost actualizarea parțială a metodologiei aplicate în prezent, cu modificarea a 50% din prevederi, și liberalizarea tarifelor, riscul major fiind achitarea tarifelor exagerate de către pasagerii din zonele rurale în lipsa concurenței prestatorilor de servicii de transport prin servicii regulate.
Astfel, prin proiect se propune instituirea mecanismelor de calculare, aprobare și verificare a tarifelor aplicate în funcție de particularitățile unităților de transport, distanță, fluxul de pasageri, etc., cu includerea tuturor costurilor directe și indirecte suportate de către operatori.
Potrivit proiectului, Consiliile raionale vor stabili un coeficient raional (acesta poate fi diferit în dependență de localitate), care va fi aplicat doar pentru rutele din cadrul raionului. Acesta va fi aplicat la calcularea tarifelor, iar în cazul în care coeficientul nu va fi stabilit, operatorii vor aplica la deservirea rutelor regulate raionale coeficienții stabiliți de ANTA pentru rutele interraionale. Noua formulă de calculare a tarifelor (bazată pe ponderea categoriilor de cheltuieli) este prezentată în document.
Totodată, în cazul în care la aplicarea formulei de calcul cheltuielile nu vor fi acoperite, operatorii vor avea posibilitatea, la prezentarea dovezilor, să aplice un tarif majorat cu până la 20% peste plafonul stabilit. Scopul acestei prevederi este acordarea posibilității de înnoire a parcului unităților de transport, ținând cont de faptul că circa 8% dintre acestea sunt exploatate peste 30 de ani, iar 40% – mai mult de 20 de ani.
Potrivit notei proiectului, metodologia ar putea aduce o reglementare uniformă pentru toți operatorii de transport, reducând riscul de concurență neloială în piață. Toți operatorii ar fi obligați să respecte aceleași reguli, ceea ce ar crea un mediu de afaceri mai echitabil pentru firmele private. Totuși, aceasta ar putea impune și presiune asupra operatorilor mai mici, care ar putea să nu aibă capacitatea financiară de a se adapta rapid la noile reglementări și ar putea ieși de pe piață.
Pentru asigurarea calității procesului legislativ, părțile interesate pot prezenta opiniile și propunerile până pe data de 21 februarie.