BGPF: taxa pentru resursele naturale
07.03.2025

În temeiul Legii nr. 214/2024 pentru modificarea unor acte normative (în vigoare din 01.01.2025), Serviciul Fiscal de Stat a actualizat compartimentul Taxa pentru resursele naturale din Baza Generalizată a Practicii Fiscale. Modificările au fost aprobate prin Ordinul nr. 109/2025, care poate fi consultat în continuare.

 

7.1.5 Cum se achită taxele pentru resursele naturale?

   

Conform prevederilor art. 301 alin. (1) din Codul fiscal, plătitorii taxelor pentru resursele naturale prezintă Serviciului Fiscal de Stat Darea de seamă pe taxele pentru resursele naturale (Forma TRN 21) şi achită până la data de 25 a lunii următoare semestrului de gestiune taxele pentru resursele naturale după cum urmează:

a) 50% din cuantumul taxei se varsă la bugetul local de nivelul întâi;
b) 50% din cuantumul taxei se varsă la bugetul de stat.

   

Potrivit pct. 4.42 din Modul de achitare și evidență a plăţilor la bugetul public naţional prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanţelor în anul 2025, aprobat prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 156/2024, plăţile conform Titlului VIII „Taxele pentru resursele naturale” al Codului fiscal, se vor vira integral la bugetul de stat în funcţie de locul amplasării resurselor naturale.

     

Astfel, taxele pentru resursele naturale se declară și se achită corespunzător codului localității unde sunt amplasate resursele naturale.

 

7.5.2.2  Este subiect al impunerii cu taxa pentru extragerea mineralelor utile întreprinderea care, în timpul efectuării lucrărilor de curăţare a rîului, extrage de pe fundul acestuia nisip, pe care ulterior îl comercializează?

     

Da, întreprinderea care, în timpul efectuării lucrărilor de curăţare a rîului, extrage de pe fundul acestuia nisip, pe care ulterior îl comercializează, apare ca plătitor al taxei pentru extragerea mineralelor utile.

 

7.2.6.1 Cînd şi unde se achită taxa pentru apă?

   

Taxa pentru apă se achită de către subiecții impunerii semestrial, pînă la data de 25 a lunii următoare semestrului de gestiune la bugetul de stat în funcţie de locul amplasării resurselor naturale.

   

Întreprinzătorii individuali, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) al căror număr mediu anual de salariaţi, pe parcursul perioadei fiscale, nu depăşeşte 5 unităţi şi care nu sînt înregistraţi ca plătitori de T.V.A., achită taxa pentru apă la bugetul de stat în funcţie de locul amplasării resurselor naturale în termen de pînă la 25 martie al anului următor anului fiscal de gestiune.

 

7.2.7.5  În baza cărui formular, declară obligațiile fiscale la taxa pentru apă, întreprinderile individuale, gospodăriile țărănești (de fermier) al căror număr mediu anual de salariați, pe parcursul perioadei fiscale, nu depășește 5 unități și care nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA?

     

Întreprinderile individuale, gospodăriile ţărănești (de fermier) al căror număr mediu anual de salariaţi pe parcursul întregii perioade fiscale nu depăşeşte 5 unităţi şi care nu sînt înregistraţi ca plătitori de TVA, care au obligații fiscale la taxa pentru apă, prezintă Darea de seamă fiscală unificată/(Declaraţie) (Formular UNIF21), aprobată prin Ordinul SFS nr. 370 din 24.07.2020, cu completarea tabelelor nr. 6 și 7.

 

7.2.7.2  În baza cărui formular tipizat se prezintă darea de seamă la taxa pentru apă?

     

Subiecții impunerii cu taxa pentru apă prezintă semestrial, pînă la data de 25 a lunii următoare semestrului de gestiune, Darea de seamă pe taxele pentru resursele naturale (Forma TRN 21), aprobată prin Ordinul SFS nr. 376 din 27 iulie 2020.

     

Întreprinzătorul individual, gospodăria ţărănească (de fermier) al căror număr mediu anual de salariaţi, pe parcursul perioadei fiscale, nu depăşeşte 5 unităţi şi care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA prezintă, în termen de pînă la 25 martie a anului următor anului fiscal de gestiune Darea de seamă fiscală unificată/(Declaraţie) (Formular UNIF21), aprobată prin Ordinul SFS nr. 370 din 24.07.2020, cu modificările și completările ulterioare, completînd tabelele nr. 6 și 7 din aceasta.

 

7.5.7.3 Care este termenul de prezentare a dării de seamă fiscale la taxa pentru extragerea mineralelor utile?

 

Darea de seamă la taxa pentru extragerea mineralelor utile se prezintă semestrial, pînă la data de 25 a lunii următoare semestrului gestionar.

 

7.5.7.4  În baza cărui formular se prezintă darea de seamă la taxa pentru extragerea mineralelor utile?

   

Subiecții impunerii cu taxa pentru extragerea mineralelor utile prezintă semestrial, pînă la la data de 25 a lunii următoare semestrului de gestiune, Darea de seamă pe taxele pentru resursele naturale (Forma TRN 21), aprobată prin Ordinul SFS nr. 376 din 27 iulie 2020.

 

7.5.5.2 Cum se calculează taxa pentru extragerea mineralelor utile?

   

Taxa pentru extragerea mineralelor utile se calculează de către subiectul impunerii de sine stătător, semestrial, pornind de la volumul mineralului util extras şi cota de impunere corespunzătoare categoriei și tipului mineralului util extras, stabilită în anexa nr. 2 la titlul VIII al Codului fiscal.

 

7.9.6.1 Cum se calculează taxa pentru folosirea subsolului?

   

În cazul construcţiei obiectivelor subterane, taxa pentru folosirea subsolului se calculează de către subiectul impunerii de sine stătător, pornind de la valoarea contractuală (de deviz) a lucrărilor de construcţie a obiectivelor subterane şi cota corespunzătoare de impunere.

     

Taxa se achită până la iniţierea lucrărilor de construcţie.

     

În cazul exploatării construcţiilor subterane, taxa se calculează de către subiectul impunerii de sine stătător, semestrial, pornind de la valoarea contabilă a construcţiilor subterane şi cota corespunzătoare de impunere.

   

În cazul exploatării construcţiilor subterane, taxa se calculează de către subiectul impunerii pornind de la valoarea contabilă a construcţiilor subterane conform situaţiei din 1 ianuarie a anului în curs, iar în cazul construcţiilor subterane dobândite de către subiectul impunerii în cursul anului – pornind de la valoarea contabilă la data dobândirii acestora.

 

7.9.7.2 În baza cărui formular se prezintă darea de seamă la taxa pentru folosirea subsolului?

   

Subiecții impunerii cu taxa pentru folosirea subsolului prezintă semestrial, pînă la data de 25 a lunii următoare semestrului de gestiune, Darea de seamă pe taxele pentru resursele naturale (Forma TRN 21), aprobată prin Ordinul SFS nr. 376 din 27 iulie 2020.