Condițiile de confiscare specială sau extinsă a bunurilor ce au fost transferate de către bănuit, învinuit, inculpat sau condamnat unor persoane terțe fizice sau juridice sau care au fost dobândite de către acestea de la bănuit, învinuit, inculpat sau condamnat vor fi stabilite în Codul penal. Proiectul de completare a acestuia cu reglementări noi a fost aprobat de Parlament în I lectură.
Astfel, respectivele bunuri vor fi confiscate dacă:
- persoanele terțe (atât cele fizice, cât și juridice) știau sau ar fi trebuit să știe că acestea sunt deținute contrar dispozițiilor legale, provin din bunurile rezultate din infracțiuni și din veniturile sau foloasele de la aceste bunuri, sunt date pentru a-l răsplati pe infractor etc.;
- scopul transferului sau dobândirii bunurilor era evitarea confiscării, inclusiv atunci când transferul sau achiziția a avut loc în mod gratuit sau în schimbul unei sume de bani care este evident disproporționata în raport cu valoarea de piață a bunului;
- care rămân în proprietatea efectivă al bănuitului, învinuitului, inculpatului sau condamnatului etc.
Totodată, este prevăzută și excepția că confiscarea nu poate fi aplicata bunurilor deținute de persoanele terțe fizice sau juridice de bună-credință.
Încă o reglementare inclusă în proiect prevede posibilitatea confiscării speciale a bunurilor dacă bănuitul, învinuitul sau inculpatul este liberat de răspundere penală. Aceasta nu se va aplica în cazul liberării persoanei de răspundere penală ca urmare a expirării termenului de prescripție și dacă termenul a expirat după pornirea procesului penal.
Scopul proiectului este recuperarea bunurilor infracționale prin mecanisme eficiente în urmărirea și identificarea activelor, indisponibilizarea si confiscarea acestora, precum și recuperarea efectivă a bunurilor infracționale, menționează autorii.
Noile prevederi vor intra în vigoare la expirarea a trei luni din data publicării actului normativ aprobat în MO.