În Republica Moldova urmează a fi reglementată munca prin agent de muncă temporară. Ministerul Muncii și Protecției Sociale inițiază elaborarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care în legislația națională vor fi transpuse:
- Directiva 2008/104/CE privind munca prin agent de muncă temporară și
- Directiva 91/383/CEE de completare a măsurilor destinate să promoveze îmbunătățirea securității și sănătății la locul de muncă în cazul lucrătorilor care au un raport de muncă pe durată determinată sau un raport de muncă temporară.
Părțile interesate vor înainta, până la 18 aprilie 2025, propuneri și recomandări pentru operarea modificărilor la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: marina.onica(at)social.gov.md.
Directiva 2008/104/CE definește următoarele noțiuni:
Agent de muncă temporară înseamnă orice persoană fizică sau juridică ce, în conformitate cu legislația națională, încheie contracte de muncă sau raporturi de muncă cu lucrători temporari pentru a-i pune la dispoziția unor întreprinderi utilizatoare, pentru a lucra cu titlu temporar sub supravegherea și conducerea acestora.
Lucrător temporar este cel care a încheiat un contract de muncă sau se află într-un raport de muncă cu un agent de muncă temporară în vederea punerii sale la dispoziția unei întreprinderi utilizatoare pentru a lucra temporar sub supravegherea și conducerea acesteia.
Întreprindera utilizatoare reprezintă orice persoană fizică sau juridică pentru care și sub supravegherea și conducerea căreia muncește temporar un lucrător temporar.
Misiune de muncă temporară înseamnă perioada în care lucrătorul temporar este pus la dispoziția întreprinderii utilizatoare pentru a lucra temporar sub supravegherea și conducerea acesteia.
Condițiile de bază de muncă și de angajare sunt cele stabilite prin legislație, reglementări, dispoziții administrative, convenții colective și/sau alte dispoziții generale obligatorii în vigoare în întreprinderea utilizatoare cu privire la durata timpului de lucru, orele suplimentare, pauzele, perioadele de repaus, munca, inclusiv pe timp de noapte, concediile și sărbătorile legale, precum și de remunerație.