Anterior publicația noastră a informat publicul despre inițiativa legislativă înregistrată în Parlament, potrivit căreia se propune admiterea, începând cu 1 aprilie 2025, a efectuării pe teritoriul Republicii Moldova a plăților și transferurilor în valuta străină, o dată la trei ani (atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător), la înregistrarea unei singure operațiuni între persoane fizice în cazul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile.
Guvernul a examinat respectiva inițiativă și, ținând cont de faptul că propunerile de modificare a Legii nr. 62/2008 au fost elaborate în contextul prevederilor Legii privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, Guvernul a propus o altă soluție. Aceasta a fost aprobată în ședința Parlamentului de ieri, 20 martie.
Având în vedere că, cadrul legal nu prevede un mecanism de verificare și monitorizare a unor astfel de transferuri, respectiv, entitățile raportoare și autoritățile responsabile nu au posibilitatea de a se conforma prevederilor propuse. Totodată, practicile altor state permit efectuarea unor asemenea operațiuni, însă acestea nu sunt condiționate de frecvența tranzacțiilor.
Astfel, se consideră oportun completarea normelor ce reglementează plăţile şi transferurile în valută străină între rezidenţi pe teritoriul Republicii Moldova (art. 21 alin. (2)) cu lit. d1), potrivit căreia va fi admisă efectuarea operațiunilor între persoanele fizice rezidente ce țin de vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile, prevăzute la art. 5 alin. (3) și (4) din Legea nr. 34/20241. Respectiv, achitările în valută ar putea fi aprobate, iar limitele stabilite prin legea prenotată vor rămâne neschimbate.
Totodată, a fost aprobată efectuarea plăților în numerar în favoarea unei persoane fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător în sumă ce nu depășește cumulativ 200 mii lei anual – în cazul vânzării producției de fitotehnie și horticultură în formă naturală, și ce nu depășește cumulativ 300 mii lei anual – în cazul producției zootehnice în formă naturală, în masă vie și sacrificată. Suplimentar, plățile în numerar plafonate la 600 mii lei anual, efectuate în favoarea unei persoane fizice care desfășoară o activitate în domeniul achizițiilor de produse de fitotehnie și/sau horticultură, și/sau de obiecte ale regnului vegetal, vor fi permise și în cazul achiziției producției zootehnice.
Încă o precizare inclusă în Legea nr. 34/2024 ține de definirea termenului „anual”, pentru anul 2025 acesta fiind considerat drept perioada de la punerea în aplicare a legii (1 aprilie) și până la 31 decembrie 2025.
________________________________________
1 Legea nr. 34/2024, art. 5:
(3) Persoanele specificate la art. 2 alin. (1) lit. f) au dreptul să efectueze achitarea în numerar:
a) a bunului imobil procurat doar dacă prețul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situația în care achitarea se face în rate; …
(4) În cazul în care prețul bunului imobil (…) indicat în contractul de vânzare-cumpărare depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate (…) plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200000 lei, care poate fi achitată în numerar.