Inventarierea elementelor de activ şi datorii poate fi efectuată întocmind documente electronice, semnate cu semnătură electronică, precum și completate utilizând metode digitale (soft-uri, cititoare de coduri de bare, tablete, aplicații mobile, etc.), inclusiv la distanță, utilizând metode tehnice și electronice (sisteme video etc.). Listele de inventariere întocmite în formă electronică și semnate cu semnătură electronică se pun la dispoziția persoanelor gestionare la solicitare, prevede proiectul ordinului cu privire la aprobarea modificărilor la Ordinul MF nr. 60/2012, propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor.
Proiectul vine cu ajustarea termenilor utilizați în Regulament la legislația în vigoare, dar și cu un șir de noțiuni noi. Scopul acestora este perfecţionarea continuă a contabilităţii și raportării financiare.
Astfel, entitatea va putea efectua, la decizia conducătorului, inventarierea ciclică. Noțiunea va fi introdusă în Regulament și reprezintă un procedeu de control periodic și selectiv cu autentificare documentară a existenţei activelor, capitalului propriu şi datoriilor supuse inventarierii, în expresie cantitativ-valorică sau în expresie valorică, după caz, care aparţin şi/sau se află în gestiunea temporară a entităţii.
Aceasta ar putea fi desfășurată lunar, trimestrial, semestrial sau cu altă periodicitate, în funcție de natura activelor și riscurile asociate, valoarea, gradul de amortizare sau volatilitatea acestora1.
Totodată, Regulamentul va include prevederea că, formularele listelor de inventariere se aplică cu titlu de recomandare și pot fi adaptate la cerinţele fiecărei entităţi prin includerea/excluderea unor elemente, ținând cont de specificul și necesitățile informaționale ale entității cu menținerea elementelor obligatorii2.
Suplimentar, Regulamentul va stabili expres că, în cazul compensării reciproce a plusurilor cu lipsuri (pct. 82), conducătorul entității va putea aproba reguli specifice de compensare, ținând cont de tipul activității, domeniul, specificul, dimensiunea entității etc.
Încă o completare ține de faptul că, entitățile, cu excepția autorităților/instituțiilor bugetare, în nota explicativă la situațiile financiare vor prezenta natura, motivele și valorile diferențelor semnificative constatate la inventariere și modul de reflectare în contabilitate a rezultatelor inventarierii.
Potrivit autorilor, modificările vin să clarifice și să simplifice anumite proceduri, reducând povara birocratică și oferind mai multă flexibilitate în procesul efectuării inventarierii și vor avea un impact semnificativ asupra sectorului privat și public.
Propunerile și obiecțiile părților interesate pot fi prezentate până la 4 aprilie 2025.
______________________________________
1 Inventarierii ciclice se vor supune:
- bunurile cu rotație rapidă, inclusiv stocurile și produsele finite;
- activele esențiale pentru continuitatea activității entității;
- bunurile supuse riscurilor de deteriorare, amortizare accentuată, furt etc.;
- alte active și datorii, conform deciziei conducătorului entității.
2 1) denumirea entității/subdiviziunii;
2) denumirea documentului;
3) denumirea elementelor contabile supuse inventarierii;
4) informații care permit identificarea elementelor supuse inventarierii;
5) elementele contabile constatate efectiv și înregistrate în contabilitate;
6) diferențele constatate;
7) numele, prenumele persoanelor responsabile;
8) data întocmirii documentului.