Regulamentul privind stingerea obligației fiscale a intrat în vigoare
17.05.2023

Modificările operate la Regulamentul privind stingerea obligației fiscale prin compensare și/sau restituirea mijloacelor bănești, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 235/2017, au intrat în vigoare pe data de 15 mai 2023, data publicării în MO a Hotărârii Guvernului nr.279, votată de Executiv în ședința din 10 mai 2023.

 

Potrivit documentului, mecanismul de stingere a obligațiilor fiscale din contul sumelor plătite în plus și/sau al sumelor care urmează a fi restituite, precum şi mecanismul de restituire a mijloacelor la contul bancar al contribuabilului, inclusiv a celor transferate în mod eronat va fi aplicat nu doar pentru cele efectuate la componentele bugetului public national, dar și pentru taxei de stat și a amenzilor contravenționale/penale. Totodată, noțiunea de obligație fiscală este suplinită cu primele de asigurare obligatorie de asistență medicală și contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii stabilite în cotă procentuală, acestea căzând sub incidența prevederilor art.175 (Stingerea obligaţiei fiscale prin compensare) și 176 (Restituirea sumei plătite în plus şi a sumei care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituită) din Codul fiscal.

 

Documentul stabilește și faptul că cererea privind stingerea obligației fiscale prin compensare și/sau restituirea mijloacelor bănești se depune la Serviciul Fiscal de Stat de către contribuabil sau de către reprezentantul acestuia, care poate fi semnată olograf sau electronic, sau prin intermediul Sistemului informațional al SFS. Modelul cererii este anexa nr. 1 la Regulamentul modificat.

 

Recomandăm să citiți și Stingerea obligației fiscale prin compensare și/sau restituirea mijloacelor bănești, simplificată.