În funcție de tipul bunului imobil, modelul de evaluare poate fi elaborat în baza uneia dintre cele trei abordări în evaluare: abordarea prin piață, abordarea prin venit, abordarea prin cost, prioritate fiind acordată abordării prin piață.
Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru (AGCC) a elaborat proiectul modificărilor la cele trei Regulamente1 aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 827/2020. Documentul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 12 mai și se consideră pregătit pentru inițierea procedurii de avizare/expertizare și consultare publică.
Astfel, va fi revizuită terminologia utilizată în Regulamente, precum și completarea acestora cu noțiuni noi. Ca exemplu, Regulamentul privind reevaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării urmează a fi suplinit cu definiția de reevaluare specială. Aceasta va reprezenta un proces de calculare a valorii bunurilor imobile care au suferit modificări de natură juridică sau tehnico-economică în perioada cuprinsă între evaluările sau reevaluările generale, realizat în baza principiilor ultimei evaluări sau reevaluări generale și raportat la data acesteia. Respectiv, este prevăzută și extinderea tipurilor de evaluare: generală, curentă (indexarea valorilor) și cea specială.
Încă o modificare ține de precizarea periodicității desfășurării lucrărilor de reevaluare în baza planului aprobat de AGCC. Aceasta va fi efectuată prin intermediul sistemului automatizat de evaluare anual, pentru fiecare tip al bunurilor imobile supus reevaluării. Reevaluarea generală, ca și la momentul de față, se va efectua o dată la 3 ani.
O intervenție importanță este propunerea de notificare a proprietarilor sau titularilor de drepturi despre valoarea recalculată a bunurilor imobile în scopul impozitării. Amintim, reglementările în vigoare stabilesc informarea persoanelor vizate prin asigurarea accesului la portalul informațional al IP Cadastrul Bunurilor Imobile sau prin afișarea listelor cu caracteristicile bunurilor imobile şi valorile estimate în locurile accesibile tuturor proprietarilor. Respectiv, nu toți dintre aceștia verificau valoarea estimată a imobilelor în scopul impozitării, fapt care conducea la apariția dezacordurilor. Pentru evitarea acestora, se propune notificarea proprietarilor de către organele cadastrale teritoriale, cu sprijinul autorităților administrației publice locale. În scopul informării contribuabilului despre rezultatele reevaluării, organele cadastrale, înainte de transmiterea informației Serviciului Fiscal de Stat, vor comunica datele despre valoarea estimată şi factorii valorici ce au contribuit la determinarea ei proprietarilor bunurilor imobile sau titularilor de drepturi, folosind procedura de notificare.
Suplimentar, proiectul prevede stabilirea procedurii de contestare a evaluării/reevaluării obiectelor impozitării, precum și a modului de examinare a acesteia.
De asemenea, va fi expres reglementat termenul de transmitere de către IP Cadastrul Bunurilor Imobile la Serviciului Fiscal de Stat a rezultatelor reevaluării curente a bunurilor imobile de un anumit tip sau subtip – cel târziu până la finele lunii februarie a anului următor anului în care a fost realizată reevaluarea curentă. În cazul ajustării/completării informațiilor aferente valorii reevaluate a unor bunuri imobile care se atribuie la acel tip sau subtip, datele actualizate se vor transmite SFS în conformitate cu prevederile titlului VI al CF.
Alte prevederi ale documentului pot fi consultate aici.
______________________________________________________
1 Regulamentul privind evaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării;
Regulamentul privind reevaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării;
Regulamentul cu privire la aprecierea sau actualizarea valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării.