Aplicarea derogărilor de la prevederile Codului fiscal (CF) ce vizează modul de stabilire, calculare și achitare a impozitului funciar şi impozitului pe bunurile imobiliare, reglementate conform prevederilor art. 2 alin.(4)-(11) din Legea nr. 1056/2000 şi ale anexelor nr.1 şi nr.2 la aceasta, sunt extinse până la 1 ianuarie 2028. Anterior, prin Legea nr. 214/2024, termenul a fost stabilit până la 1 ianuarie 2026.
Parlamentul a aprobat în lectură finală1 modificările la Codul fiscal și alte 12 acte normative.
Amintim, la momentul de față pentru bunurile imobiliare evaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării se aplică prevederile titlului VI din CF, iar pentru bunurile imobiliare neevaluate - reglementările Legii nr. 1056/2000 pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal.
Potrivit acestora, pentru obiectele evaluate în scopul impozitării baza impozabilă constituie valoarea estimată de către organele cadastrale. Totodată, pentru clădirile și construcțiile neevaluate aceasta diferă în funcție de statutul contribuabilului:
- în cazul persoanelor juridice şi fizice înregistrate în calitate de întreprinzător – baza impozabilă este valoarea contabilă a obiectului impunerii;
- în cazul persoanelor fizice-cetăţeni – costul apreciat în baza documentelor care se păstrează în arhivele organelor cadastrale şi/sau conform valorii de inventariere apreciate de către comisiile de specialitate formate în cadrul primăriilor;
- pentru terenurile neevaluate – suprafața şi bonitatea acestora.
Fiecare AAPL stabilește anual cotele concrete ale impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar (în cazul bunurilor imobiliare evaluate – în limitele diapazoanelor stabilite de art. 280 din CF, iar în cazul bunurilor imobiliare neevaluate, terenurilor – conform anexelor nr. 1 şi nr. 2 la Legea nr. 1056/2000, deciziile aprobate fiind aplicate pe întregul teritoriu administrat.
________________________________
1 Ședința plenară din 3 iulie 2025.