Noua clasificare a ÎMM
14.07.2025

Clasificarea întreprinderilor mici şi mijlocii, stabilită la art. 5 alin. (1) al Legii nr. 179/2016, este modificată. În ședința din 10 iulie 2025 Parlamentul a aprobat în lectura III proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prevederile căruia vizează politica fiscală și vamală.

 

În textul inițial al documentului prevederile prezentate în continuare nu se regăseau, fiind incluse în procesul de examinare a proiectului de Legislativ. Amintim, în anul 2024 prevederi similare au fost propuse pentru consultări publice de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, scopul acestora fiind  asigurarea eligibilității întreprinderilor autohtone pentru finanțare prin intermediul programelor de sprijin oferite de UE. La momentul de față instrumentele de susținere financiară oferite de partenerii de dezvoltare pot fi utilizate doar pentru suportul IMM-urilor definite conform reglementărilor naționale. Respectiv, un număr mare de întreprinderi moldovenești, care în conformitate cu reglementările europene ar fi clasificate drept  ÎMM-uri, nu pot obține finanțare, deoarece nu corespund criteriilor stabilite.  

În acest context, pentru atribuirea la ÎMM se majorează esențial cifra anuală de afaceri și totalul activelor pe care le dețin entitățile. Astfel, întreprinderile vor fi clasificate drept:

  • microîntreprindere – are cel mult 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă ce nu depășește 2 milioane de euro, echivalent în lei moldovenești, sau deține active totale ce nu depășesc 2 milioane de euro, echivalent în lei moldovenești;
  • întreprindere mică – are cel puțin 10 și cel mult 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă ce nu depășește 10 milioane de euro, echivalent în lei moldovenești, sau deține active totale ce nu depășesc 10 milioane de euro, echivalent în lei moldovenești;
  • întreprindere mijlocie – are minim 50 și cel mult 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă ce nu depășește 25 de milioane de euro, echivalent în lei moldovenești, sau deține active totale ce nu depășesc 21,5 milioane de euro, echivalent în lei moldovenești.

 

Noile prevederi vor fi puse în aplicare începând cu 1 ianuarie 2026.