Informația privind conturile financiare: determinarea jurisdicției, obiectelor și subiecților schimbului
31.05.2023

Persoană care face obiectul raportării reprezintă o persoană fizică sau o entitate care are rezidența în orice altă jurisdicție, în temeiul legislației fiscale a respectivei jurisdicții, sau patrimoniul succesoral al unei persoane decedate care era rezidență a oricărei alte jurisdicții. În acest sens, o entitate precum o societate civilă, o societate comercială sau o construcție juridică similară care nu are rezidență fiscală este considerată ca fiind rezidentă în jurisdicția în care se află sediul conducerii efective.

 

Prevederea este inclusă în proiectul ordinului ministrului finanțelor pentru aprobarea Regulamentului cu privire la schimbul automat de informații privind conturile financiare. Scopul acestuia este stabilirea reglementărilor pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.69/2023 privind implementarea prevederilor Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare.

 

Documentul caracterizează instituțiile raportoare, definește obiectul și subiectul raportării, stabilește procedurile și normele de diligență, de examinare dacă un cont este raportabil etc.

 

Potrivit proiectului, în scopul stabilirii soldului sau a valorii agregate a conturilor financiare deținute de o persoană, pentru a stabili dacă un cont financiar este un cont cu valoare mare, o instituție financiară raportoare are, de asemenea, obligația, în cazul oricăror conturi financiare cu privire la care responsabilul pentru relații cu clienții știe sau are motive să știe că sunt în mod direct sau indirect deținute, controlate sau instituite de către aceeași persoană, de a agrega toate respectivele conturi.