Subiecții activității independente vor declara impozitul pe venit pe anul curent până la 25 iulie
06.06.2023

Persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în anul curent, pentru perioada de activitate de la 1 ianuarie până la 30  iunie 2023, vor efectua declararea impozitului pe venit nu mai târziu de data de 25 iulie, stabilește Legea pentru modificarea unor acte normative (facilitarea activității mediului de afaceri), prevederile acesteia ce vizează subiectul activității independente fiind puse în aplicare din 1 iulie curent. Legea nr.112, aprobată de Parlament la 11 mai, a fost publicată în MO din 2 iunie.

 

Amintim, noile prevederi ale capitolului 10titlul II din Codul fiscal, operate prin Legea nr.356/2022, prevăd simplificarea regimului de raportare de catre persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă, modificarea mecanismului de calculare și achitare a impozitului din veniturile obținut din respectiva activitate.

 

Astfel, reiterăm că, din 1 iulie curent, calcularea impozitului va fi asigurată de către Serviciul Fiscal de Stat, iar achitarea acestuia se efectuează în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului de gestiune. În trimestrele I–III se achită 1% din vânzările trimestriale pentru fiecare trimestru, dar nu mai puțin de 750 de lei.

 

În trimestrul IV se va recalcula suma impozitului pe venit aferent perioadei fiscale, cu stabilirea diferenței aferente impozitului pe venit corespunzător vânzărilor efectuate pe parcursul anului fiscal și suma impozitului pe venit calculată pentru trimestrele I–III.

 

Totodată, subiecți ai regimului fiscal prenotat vor devin persoanele care obţin venituri din activităţile independente în cuantum ce nu depășește 1,2 mil. lei, la momentul de față plafonul constituind 600 mii lei.

 

Recomandăm să citiți și:

Avantajele activității independente

 

Registrul unic al ECC este suplinit cu echipamente produse în Moldova.