În ce condiții prestațiile sociale achitate necuvenit vor fi recuperate de la angajator
12.06.2023

Casa Națională de Asigurări Sociale a aprobat mecanismul de recuperare de la angajator a sumelor plătite necuvenit sub formă de prestaţii de asigurări sociale, ca urmare a prezentării dărilor de seamă de corectare după stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale.

 

Regulamentul, aprobat prin Ordinul CNAS nr. 96-A din 25  mai 2023 și care se aplică din data semnării, a fost publicat în MO din 9 iunie curent.

 

Astfel, în cazul în care angajatorul constată greșeli sau omiteri în dările de seamă prezentate inițial, acesta prezintă dări de seamă de corectare.  În urma efectuării corectărilor datelor în baza rapoartelor de corectare, pentru  beneficiarii de prestaţii de asigurări sociale are loc reexaminarea cuantumului prestaţiilor stabilite anterior și, în cazul în care cuantumul revizuit este mai mic decât cuantumul prestaţiei de asigurări sociale stabilit până la corectarea dărilor de seamă, se calculează suma achitată necuvenit, care se va restitui de la angajator.

 

În acest sens, CNAS va emite o decizie (conform anexei la Regulament), iar sumele achitate necuvenit pot fi transferate de angajator la clasificaţia economică destinată pentru transferarea acestor sume în modul stabilit de Ministerul Finanţelor pentru plăţile ce constituie încasări ale BASS sau, în cazul existenței supraplății la alte clasificaţii economice ale BASS, Casa Naţională va stinge suma care urmează a fi recuperată din contul trecerii de la un tip de plată la altul.