Contactless Business: perfectarea actului notarial în formă de document electronic
22.03.2023

Proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative (Inițiativa „Desfășurarea afacerilor la distanță în RM /Contactless Business in RM”) a obținut astăzi, 22 martie 2023, avizul Cabinetului de miniștri. Documentul a fost elaborat de Ministerul Economiei și Digitalizării în contextul realizării Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic.

 

Astfel, legislația națională va prevedea posibilitatea de inițiere a unei afaceri la distanță datorită digitalizării proceselor – de la identificarea unei persoane fizice și încheierea contractelor de muncă în format electronic până la perfectarea actului notarial în formă de document electronic.

 

Acesta va putea fi întocmit în cazul în care atât notarul, cât și ceilalți participanții ai procedurii sunt de acord cu această formă de legalizare a documentelor, este asigurată prezența simultană și comunicarea față în față prin intermediul mijloacelor electronice, iar părțile dețin semnătura electronică calificată. Potrivit proiectului, semnătura electronică calificată a notarului, aplicată pe actul notarial electronic, va substitui ștampila și semnătura olografă a acestuia.

 

Implementarea procedurii va contribui la digitalizarea diferitor procese tradiționale: inițierea afacerii la distanță, asigurarea interacțiunii între autoritățile publice/organizațiile private și persoane fizice/ juridice fără prezența fizică și/sau necesitatea prezentării documentelor și actelor pe suport de hârtie, încheierea contractelor de muncă etc.

 

Cheltuielile efectuate pentru investiții necesare desfășurării activității electronice notariale se deduc din veniturile brute ale notarilor pentru o durată de 3 ani de la punerea în aplicare a prevederilor legii. Actele notariale în formă de document electronic se vor întocmi în mod gradual, iar contractele sub formă de document electronic se vor autentifica doar dacă au fost create condițiile tehnice pentru înregistrarea provizorie de către notar a drepturilor dobândite în temeiul acestora.

 

Documentul urmează a fi examinat și aprobat de Parlament.