Precizarea modului de salarizare a angajaților entităților cu autonomie financiară
19.06.2023

Modificările operate în Hotărârea Guvernului nr. 743/2002 cu privire la salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară au fost publicate în MO din 15 iunie 2023 (aprobate prin HG nr.364 din 7 iunie) și, potrivit prevederilor Legii nr.100/2017, vor fi puse în aplicare peste 30 de zile din data publicării.

 

Scopul intervențiilor în document este precizarea aplicabilității intervalului pentru stabilirea salariilor tarifare/de funcție din Anexa nr. 4 la HG nr.743/2002 în funcție de sectoare (public și privat). Respectiv, pentru unitățile cu autonomie financiară din sectorul privat prevederile anexei prenotate au un caracter orientativ în procesul de negociere a părților, iar pentru de întreprinderile de stat, municipale, societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, entitățile monopoliste, autoritățile și instituțiile publice la autogestiune sunt obligatorii. 

 

Totodată, devin mai explicite garanțiile de achitare angajatului a diferenței de salariu în cazul în care salariul lunar (tarifar sau de funcție) al acestuia este mai mic decât cel calculat anterior intrării în vigoare a HG nr. 874/2022.

 

Documentul stabilește expres că diferențierea salariilor de funcție/salariilor tarifare în raport cu calificarea, gradul de pregătire profesională și de competență al salariatului, precum și cu gradul de răspundere pe care îl implică funcțiile/lucrările executate și complexitatea lor se va efectua gradual, pornind de la salariul minim.

 

Alte prevederi incluse în HG nr.743/2002 pot fi consultate în MO nr.195-196 din 15 iunie.