Promovarea noului Cod funciar
29.06.2023

Sub sancțiunea nulității absolute a actului juridic de dobândire, persoana fizică sau juridică străină sau persoana juridică, al cărui capital social conțin investiții străine sau care are în calitate de administrator sau fondator (asociat), sau acționar persoane fizice sau juridice străine, sau persoane juridice, al cărui capital social conțin investiții străine, sau beneficiarii efectivi nu pot dobândi, deține drept de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier prin acte juridice între vii.

 

Totodată, în cazul dobândirii terenurilor menționate supra prin succesiune, hotărâre de judecată sau ipotecă, succesorii sunt obligați să îl înstrăineze în termen de un an de zile calculat din data dobândirii dreptului de proprietate asupra terenului, în caz contrar acesta va fi obligat să-l înstrăineze prin hotărârea instanței de judecată.

 

Prevederea se conține în proiectul noului Cod funciar, aprobat de Guvern în cadrul ședinței din 28 iunie. Documentul este structurat în XII capitole și 78 articole și vine cu o altă clasificare a terenurilor în funcție de proprietate, destinație a acestora, stabilește modul de folosință, autoritățile responsabile pentru elaborarea și implementarea politicilor statului în domeniul funciar etc.

 

După aprobarea și punerea în aplicare a noului cod urmează a fi implementat Cadastrul funciar în format electronic, în sistemul informational fiind reflectate întinderea, hotarele, calitățile calitative ale terenului, pantele acestuia și altă informație necesară pentru evidența evoluției fondului funciar, precum și elaborarea măsurilor de protecție a acestuia, a proiectelor de organizare a ateritoriului, dar și stabilirea cuantumului impozitului funciar. Menționăm, la momentul de față Cadastrul este ținut pe suport de hârtie.

 

Hotărârea Guvernului nr.430 a fost publicată astăzi, 29 iunie, în MO. Proiectul poate fi consultat aici.