Din anul 2024, ziua de 1 iunie este declarată nelucrătoare
05.07.2023

Pe data de 30 iunie 2023 a intrat în vigoare Legea nr.170 pentru modificarea articolului 111 din Codul muncii al Republicii Moldova. Potrivit acesteia, alin. (1) al articolului prenotat, care stabilește zile de sărbătoare nelucrătoare, a fost suplinit cu lit. g2) – 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului.

 

Astfel, începând cu anul 2024, în Republica Moldova vor fi 12 zile de sărbătoare nelucrătoare, fapt care urmează a fi luat în calcul la elaborarea balanței timpului de muncă.

 

Amintim și alte prevederi ale Codului muncii, care stabilesc că salariaților remunerați în acord sau pe unitate de timp (oră sau zi), pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare, în cazul în care acestea nu coincid cu zilele de repaus săptămânal, li se plătește salariul mediu. În cazul în care respectivele zile coincid cu zilele de repaus, salariul mediu pentru acestea nu se achită.

 

Încă o normă din același Cod reglementează dreptul conducătorului unității, după consultarea reprezentanților salariaților, să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile, scopul fiind utilizarea optimă de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare.

 

Pentru autoritățile și instituțiile publice, dreptul de a transfera zilele de repaus (de lucru) în alte zile, inclusiv prin modificarea duratei zilnice a timpului de muncă, aparține Guvernului. Salariaţii care în ziua declarată zi de odihnă încă nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză, salariaţii ale căror contracte individuale de muncă erau suspendate la data respectivă, precum şi salariaţii care în această zi s-au aflat în orice tip de concediu (medical, de maternitate, parţial plătit sau neplătit pentru îngrijirea copilului, de odihnă anual, de studii) nu au obligaţia de a se prezenta la serviciu în ziua declarată drept nelucrătoare.