Informația privind casetele de siguranță va fi raportată în SIA CCDE
06.07.2023

În sistemul informaţional automatizat de creare şi circulaţie a documentelor electronice (SIA CCDE) utilizat între Serviciul Fiscal de Stat, Banca Națională a Moldovei, bănci (sucursalele acestora), prestatorii de servicii de plată, executori judecătorești și autoritățile publice emitente de mandate de executare va fi înregistrată, de rând cu informația ce vizează deschiderea, modificarea şi închiderea conturilor bancare și/sau conturilor de plăți, și informația cu privire la casetele de siguranță date în folosință persoanelor fizice și juridice, precum și de modificare sau închidere a respectivelor casete.

 

Prevederea este inclusă în proiectul ordinului privind modificarea Ordinului SFS nr. 582/2020 elaborat și propus pentru consultări publice de autoritatea fiscală.

 

Intervenția este necesară în contextul intrării în vigoare la 1 iulie curent a prevederilor Legii nr.66/2023, prin care Serviciului Fiscal de Stat i-a fost transmisă sarcina de creare, gestionare și actualizare a Registrului conturilor de plăţi şi bancare, al casetelor de siguranță ale persoanelor fizice și juridice și informația cu privire la beneficiarul efectiv al acestora.

 

Competența este stabilită în vederea exercitării atribuțiilor SFS stabilite de legislația de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

 

Consultările asupra proiectului vor dura până la 12 iulie. Tot în acest termen propunerile și sugestiile asupra proiectului pot fi expediate în adresa persoanei responsabile pentru elaborarea documentului: Igor Cebotarenco, inspector superior, număr telefon 022-82-34-14, email: igor.cebotarenco(at)sfs.md.